:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 08, 2021   8:56

0

102

Mihajlović na Svetski dan Roma: Srbija je vaša država

Uključivanje Roma i Romkinja u društvo i poboljšanje njihovog položaja, bilo da je reč o stanovanju, obrazovanju, zdravlju ili zapošljavanju, jedan je od prioriteta i nove Vlade Srbije, jer pripadnici romske zajednice su naši sugrađani i zemljaci, Srbija je njihova država, poručila je danas potpredsednica Vlade, prof. dr Zorana Mihajlović.

 

Povodom Svetskog dana Roma, Mihajlovićeva je podsetila da je država u prethodnom periodu uradila mnogo u uspostavljanju prava Roma i Romkinja, ali da je još mnogo posla pred svima nama.

"Uspostavili smo GIS bazu podataka o podstandardnim romskim naseljima, zahvaljujući kojoj danas u vreme pandemije država prati mere i aktivnosti u cilju oporavka i prevencije rizika u ovim naseljima. Omogućen je i naknadni upis u matične knjige, što je uslov za ostvarivanje svih drugih prava, povećava se broj pedagoških asistenata i zdravstvenih medijatora, što je izuzetno važno, s obzirom na stopu smrtnosti romske dece", navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Uložili smo 44,2 miliona evra za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, kazala je Mihajlovićeva i navela da su izgrađene 184 stambene jedinice u 11 opština u kojima živi 1.000 ljudi, od kojih je 300 dece, a u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za više od 100 podstandardnih romskih naselja.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

"Prepoznavanje problema prvi je korak ka njegovom rešavanju. Činjenica da je procenat dečjih brakova u romskim podstandardnim naseljima i dalje jako visok, 56 odsto, govori o neophodnosti sistematičnijih inkluzivnih mera, koje će doprineti prekidanju kruga siromaštva i osnaživanju žena i devojčica", kazala je ona.

Napominje da obrazovanjem devojčica dečji brakovi mogu biti prevenirani, a položaj devojčica poboljšan.

"Od 28 posto dece iz romskih naselja koja pohađaju srednju školu, većinu čine dečaci. Zato je važno da se ulože dodatni napori da se što više devojčica integriše u osnovno, ali i srednje obrazovanje, koje otvara prostor za ostvarenje punog potencijala devojčica", rekla je Mihajlovićeva.

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da je Međunarodni dan Roma prilika da pozovemo na veće uključivanje i zaštitu ljudskih prava Roma, posebno devojčica i žena romske nacionalnosti.

"Siromaštvo, društvena marginalizacija i isključenost umanjuju mogućnosti za veliki broj dece i njihove porodice da napreduju i ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, inkluzivno obrazovanje i druge oblike socijalne zaštite", rekla je Kostadinova.

Navodi da je stopa dečjih brakova u populaciji devojčica i mladih žena iz romskih neformalnih naselja i dalje izuzetno visoka i iznosi 56 posto.

"Iako postoji poboljšanje u stopi pohađanja obrazovanja devojčica (27 odsto u 2019. godini u poređenju sa 15 odsto u 2014. godini), ona je i dalje znatno niža nego u opštoj populaciji. Nedostatak pristupa obrazovanju i mogućnostima nastavlja ciklus siromaštva za buduće generacije", rekla je ona.

Stoga je, ističe, širenje mogućnosti za decu i mlade od najveće važnosti, uključujući i u oblasti korišćenja digitalnih tehnologija, kako bi se osiguralo premošćavanje digitalnog jaza.

"Osim obrazovanja, socijalni transferi su značajno sredstvo za ublažavanje efekata nejednakosti na decu. Zajedničkim naporima možemo osigurati da deca romske nacionalnosti i njihove porodice imaju pristup kvalitetnim uslugama koje mogu pomoći da se prekine međugeneracijski ciklus siromaštva i pomogne u ostvarivanju prava deteta", zaključila je Kostadinova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva