:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2020   8:50

0

129

Mihajlović: Naša vizija je društvo jednakih šansi

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da rodno senzitivne kompanije pružaju podstrek razvoju ženskog preduzetništva i istakla da je vizija Srbije društvo jednakih šansi u kojima muškarci i žene imaju jednake uslove u svim sferama društva.

Mihajlović je, obraćajući se na manifestaciji "Cvet uspeha za ženu zmaja", koju je sinoć organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije, rekla da je svetska ekonomija danas u krizi, a da su u njoj najviše pogođene žene preduzetnice.

"Ovo je teška i izazovna godina za ceo svet, pa tako i za nas, i posebno moramo da vodimo računa o ranjivim kategorijama društva, a svaka kriza pokaže da su to žene. One su opterećene dvostrukim smenama - i na poslu i kod kuće, a u toku pandemije su na prvoj liniji fronta borbe protiv virusa. Hvala im na tome", rekla je Mihajlović, prenelo je ministarstvo u saopštenju.

Ona je navela da je ponosna što se treću godinu zaredom dodeljuje nagrada rodno najsenzitivnijoj kompaniji.

"Drago mi je da je ova nagrada postala tradicionalna, čestitam svim dobitnicima i pozivam vas da budete naši ambasadori i podstrek svim ostalim kompanijama koje razmišljaju da uvedu rodne principe u svoj rad i poslovanje. Naša vizija je da stvorimo društvo jednakih šansi i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za sve ono što žele u životu da urade, u svim sferama društva. Da se više nego ikada bavimo ekonomskom bezbednošću, kao što se bavimo zdravstvenom, ali bez ekonomije nećemo moći kao društvo da se dalje razvijamo", rekla je ona.

Mihajlović je dodala da Koordinaciono telo ima međunarodne partnere svuda u svetu i da se godinama radi sa EU, UN i drugim institucijama.

"Srbija se nalazi u proseku EU po broju žena u biznisu, ali ako govorimo o procentu ženskih preduzeća koja se gase, onda ta statistika nije dobra. Zato je važno da svi zajedno radimo više - država, žene preduzetnice, Privredna komora Srbije. I to je jedan od razloga zašto smo razgovarali sa Američkim fondom za razvoj, kako da obezbedimo novac i povoljne kredite ženama koje nakon druge, treće godine pomisle da zatvore svoje poslovanje. Da im pomognemo da ne zatvaraju svoje kompanije, nego da nastave da rade", zaključila je Mihajlović.

Nagrada za rodno najsenzitivniju kompaniju, koju su ustanovili Koordinaciono telo i Udruženje poslovnih žena, uručena je u "Madlenijanumu" kompaniji "Ðenerali osiguranje", drugo mesto osvojila je kompanija "VIP mobajl", dok su treću poziciju zauzeli "Erikson" i "Sitel Srbija".

Izvor: Танјуг

Mihajlovićrodna ravnopravnost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva