:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2020   11:59

0

198

Mihajlović: Nema problema u transportu lekova i osnovnih životnih namirnica

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da transport osnovnih životnih namirnica i lekova funkcioniše u vreme vanrednog stanja. Navodi da vozači kamiona prolaze kroz sve mere kontrole. Poziva na solidarnost i strpljenje građana.

 

Zorana Mihajlović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da za sada nema problema što se tiče transporta osnovih životnih namirnica i lekova u vreme vanrednog stanja.

"Mi smo ipak jedan relativno disciplinovan narod, verujem da će tako i ostati, jer će ovo trajati. Ljudi moraju da znaju da ovo nije mera ili vežba koja će trajati dva, tri ili pet dana. Ovo će trajati malo duže. Pozivam sve na solidarnost i strpljenje", rekla je Mihajlovićeva.  

Odluka o uvođenju zabrane kretanja od 20 časova do 5 sati ujutru je, kaže Mihjalovićeva, bila neohodna da se sačuva javno zdravlje građana Srbije.

Prema njenim rečima sistem funkcioniše. Ono što treba država da obezbedi kao okvir funkcioniše.

"Disciplina je broj jedan u svemu ovome", istakla je Mihajlovićeva.

Teretni saobraćaj na teritoriji Srbije, dodaje, funkcioniše, otežano, ali sa svakim danom se beleži napredak.

"U toku jučerašnjeg dana u Srbiju je ušlo 3.507 kamiona, od toga 1.500 za snabdevanje naše zemlje, dok ih je pre tri dana bilo samo 900 ukupno", istakla je Mihajlovićeva. 

Važno da vozači kamiona ostanu zdravi 
Zadatak Vlade je, napominje, da u uslovima kada se zatvaraju granice u celoj Evropi, obezbedi da tranzit prođe.

"Molili smo nedeljama i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije naše građane koji žive u inostranstvu da se suzdrže od putovanja u ovom periodu. Ne možete zabraniti građanima da uđu u svoju zemlju, ali ćemo sprovoditi sve mere - i kontrola i karantin od 14 do 28 dana. Jer zdravlje građana je broj jedan", izjavila je Mihajlovićeva.

Dodaje da je s druge strane zabranjen ulazak strancima u Srbiju. 

Ističe da vozači kamiona prolaze kroz sve mere kontrole, da oni koji su u tranzitu kroz Srbiju imaju 12 sati da izađu sa naše teritorije, dok naši vozači čim odvezu kamion na istovar idu u izolaciju do sledećeg putovanja.

Na sedam gradilišta radi 2.700 radnika  
"Važno je da vozači kamiona ostanu zdravi, jer su oni ti koji treba da donesu sve ono što je potrebno Srbiji", kazala je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla i da je izvršena restrikcija avio-saobraćaja kako bi se širenje virusa svelo na najmanju moguću meru, dok unutrašnji saobraćaj u Srbiji funkcioniše, ali sa izmenama zbog uvođenja zabrane kretanja od 20 do 5 časova.

"Eventualno ukidanje unutrašnjeg saboraćaja i obustava gradskih prevoza biće odluka koja će se doneti u skladu sa preporukama struke i kriznog štaba", dodala je ona.

Mihajlovićeva se osvrnula i na građevinarstvo i istakla da na sedam gradilišta u Srbiji radi oko 2.700 radnika.

"Preporuka Ministarstva je da se radi na gradilištima koji su na otvorenom, uz poštovanje svih mera bezbednosti. Moramo misliti i o danu posle, a to znači da uz javno zdravlje kao najveći prioritet, vodimo brigu paralelno i o privredi", zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: RTS

Zorana Mihajlovićtransportživotne namirnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva