:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2020   16:22

0

170

Mihajlović: Nemačka važan politički i ekonomski partner

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke, novopostavljenim direktorom Nemačke razvojne banke u Srbiji Ridiger Hartmanom i direktorkom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Danijelom Funke o rezultatima dosadašnje razvojne saradnje i perspektivama za njeno dalje unapređenje.

Mihajlović je nakon sastanka rekla da bez stalne podrške GIZ-a i Nemačke razvojne banke ne bismo uspeli da postignemo sve što smo uradili u ovoj posebno izazovnoj godini.

"Mnogo toga smo uradili u prethodnom periodu zajedno, od projekata zaštite životne sredine, uređenja otpadnih voda i kanalizacionih sistema u lokalnim samoupravama, do inkluzije Roma i Romkinja", rekla je ona.

Mihajlović je zahvalila nemačkoj vladi na takvoj podršci i dodala da je ona važan politički i ekonomski partner Srbije.

"Srbija je okrenuta razvoju i podrška koju imamo od Nemačke, koja je od 2000. godine kroz razne programe razvojne pomoći uložila 2,1 milijardu evra u našu zemlju, za nas je izuzetno značajna", istakla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade podsetila je i da je Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni okrenuta ka Evropskoj uniji, te da je od 63 odsto te razmene najveći deo upravo sa Nemačkom.

"To je važno za našu budućnost i naš put ka EU i standarde koje želimo da uvedemo. Hvala na podršci i svemu što zajedno radimo i dogovaramo u ovoj teškoj godini za sve", dodala je Mihajlović.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji je podsetio da uspešna razvojna saradnja Srbije i nemačke traje već dvadeset godina.

"Ključne oblasti na kojima radimo su zaštita životne sredina, održivi razvoj i zapošljavanje, kao i dobra uprava. Imamo kvalitetnu saradnju s Vladom Srbije i Ministarstvom kao ključnim partnerom, imajući u vidu posvećenost unapređenju položaja romske zajednice kroz projekte koje zajednički implementiramo. Hvala vam na sjajnoj saradnji, verujem da ćemo tako nastaviti i sa novom vladom i radujemo se tome", rekao je Šib.

Direktor Nemačke razvojne banke Ridiger Hartman takođe je naglasio dugoročnu i dobru saradnju sa vladom Srbije i dodao da je važna oblast u koju Nemačka razvojna banka ulaže vodosnabdevanje i upravljanje otpadnim vodama, i da su postignuti rezultati dobri.

"Promovisali smo i unapredili infrastrukturu u 30 opština. Ovakvi projekti doprinose unapređenju života građana, a istovremeno su i podrška u pristupanju EU jer se naši programi fokusiraju na Poglavlje 27. Investicije će rasti narednih godina i drago nam je da ovi projekti imaju veliki benefit kako za lokalnu zajednicu, a tako i nacionalnu ekonomiju", rekao je Hartman.

Direktorka nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) ukazala je na dobru saradnju u pogledu inkluzije romske populacije koja je najpogođenima u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom.

Kroz projekat koji GiZ sprovodi tokom pandemije, pružili su pomoć brojnim romskim porodicama u higijenskim i paketima sa hranom i opremom.

"Važno je da nastavimo sa realizacijom projekata koji će doneti i nove prilike za obuke, obrazovanje i dalji razvoj, kako ne bismo imali izgubljene generacije, posebno kada je reč o romskoj deci u obrazovanju", rekla je Funke.

Izvor: Танјуг

MihajlovićNemačka razvojna banka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva