:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 14, 2021   11:59

0

17

Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji

Usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će uskoro biti doneti, biće osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Ona je, na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, poručila da će novi propisi biti osnova za velika ulaganja u obnovljivije izvore energije i da je cilj da 2040. godine dostignemo minimum 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.

"Zato je važno da stvorimo zakonski okvir, bez toga nema priče o velikim inevsticijama uopšte u energetskom sektoru, a pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije. Zajednicki smo radili na zakonodavnom okviru i vrlo brzo usvajanje zakona će biti osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji koji vidim", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je ova godina vrlo važna za energetski sektor Srbije i najavila da je već počelo da se radi na donošenju podzakonskih akata za sprovodenje zakona, među kojima je i zakon o obnovljivim izvorima energije.

Poručila je da Srbija u oblasti obnovljivih izvora energije može da bude predvodnik u regionu i da ima sve šanse i mogućnosti koje može da iskoristi u tom smislu.

"Želeli smo da naše procedure budu jednostavne. Pored aukcija, o kojima se već priča, prvi put smo u zakon stavili i takozvane ''prozjumere'' one koji su istovremeno i proizvođači i potrošaci energije, sa željom da uključimo što više aktera u investicioni bum", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da vizija zelene Srbije može biti realizovana zakonima, da je optimistična i da već sledeće godine očekuje pozitivne rezulatate na tom planu.

"Srbija se politički opredelila za zelenu agendu, nema natrag, možemo samo da gledamo kako možemo brže napred", rekla je Mihajlović i naglasila da je plan da se u narednim decenijama energija proizvodi iz obnovljivih izvora.

Navela je da će enrgetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, velike hidrolektrane i gasne elektrane biti energetski miks i energetska ponuda u narednim decenijama u Srbiji.

"Procenjena vrednost investicija za sve to što želimo da uradimo je minimum preko 15 milijardi evra u rudarstvu, i do 12 milijardi evra u energetici. Verujemo da možemo zajedno našu viziju zaista i da realizujemo", rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?