:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 14, 2021   11:59

0

70

Mihajlović: Novi zakoni za energetski bum u zelenoj Srbiji

Usvajanje predloženih zakona iz oblasti energetike i rudarstva, koji će uskoro biti doneti, biće osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Ona je, na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji, poručila da će novi propisi biti osnova za velika ulaganja u obnovljivije izvore energije i da je cilj da 2040. godine dostignemo minimum 40 odsto proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora.

"Zato je važno da stvorimo zakonski okvir, bez toga nema priče o velikim inevsticijama uopšte u energetskom sektoru, a pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije. Zajednicki smo radili na zakonodavnom okviru i vrlo brzo usvajanje zakona će biti osnova za veliki korak i energetski bum u Srbiji koji vidim", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je ova godina vrlo važna za energetski sektor Srbije i najavila da je već počelo da se radi na donošenju podzakonskih akata za sprovodenje zakona, među kojima je i zakon o obnovljivim izvorima energije.

Poručila je da Srbija u oblasti obnovljivih izvora energije može da bude predvodnik u regionu i da ima sve šanse i mogućnosti koje može da iskoristi u tom smislu.

"Želeli smo da naše procedure budu jednostavne. Pored aukcija, o kojima se već priča, prvi put smo u zakon stavili i takozvane ''prozjumere'' one koji su istovremeno i proizvođači i potrošaci energije, sa željom da uključimo što više aktera u investicioni bum", rekla je Mihajlović.

Naglasila je da vizija zelene Srbije može biti realizovana zakonima, da je optimistična i da već sledeće godine očekuje pozitivne rezulatate na tom planu.

"Srbija se politički opredelila za zelenu agendu, nema natrag, možemo samo da gledamo kako možemo brže napred", rekla je Mihajlović i naglasila da je plan da se u narednim decenijama energija proizvodi iz obnovljivih izvora.

Navela je da će enrgetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, velike hidrolektrane i gasne elektrane biti energetski miks i energetska ponuda u narednim decenijama u Srbiji.

"Procenjena vrednost investicija za sve to što želimo da uradimo je minimum preko 15 milijardi evra u rudarstvu, i do 12 milijardi evra u energetici. Verujemo da možemo zajedno našu viziju zaista i da realizujemo", rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva