:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 22, 2018   10:02

0

287

Mihajlović: Odgovornost za nesreću individualna

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da će više detalja o nesreći koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša biti poznato nakon kompletne istrage. Ističe da je taj pružni prelaz jedan od najpreglednijih u državi i da na njemu u poslednjih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja. Apelovala je na savest vozače, jer ništa nije dragocenije od života.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izrazila saučešće porodicama stradalih i navela da misli treba da budu usmerene na povređene koje su u bolnici kako bi se što pre oporavili.

Naglasila je da policija radi kompletnu istragu, nakon koje će sve biti poznato i podsetila na izjavu direktora policije Vladimira Rebića koji je rekao da je najverovatnije uzrok ljudski faktor i odgovornost vozača.

"Verujem da kada se istraga bude završila onda ćemo vrlo jasno moći da čujemo i kakva je bila sposobnost vozača, u kakvom stanju je bio autobus i moći ćemo da znamo da ono što su putnici upozoravali vozača, da li je to tako da je na pruzi voz, da li je vozač je bio sa mobinim ili nije. U svakom slučaju odgovornost jeste individualna i znaćemo je", dodala je ministarka.

"Jedna stav koja mislim da je jako važna i apel svima – kada sedate za vozilo, bilo da vozite automobil, autobus, kamion, ništa nije dragocenije od života", istakla je Mihajlovićeva.

Navela je da je ovaj pružni prelaz, na kojem se dogodila nesreća, jedan od najpreglednih pružnih prelaza na teritoriji Srbije, kao i da njemu u prethodnih pet godina nije bilo nesreće, nije bilo povređenih i nije bilo nijednog vanrednog događaja.

"Činjenica je da što se tiče samih pružnih prelaza nisu svi pružni prelazi sa rampama. Imamo 2.200 pružnih prelaza, jedan deo je sa rampama, drugi nije, postoje stručnjaci koji određuju gde treba da bude rampa, gde se nalazi Andrejin krst, gde je signalizacija", kaže Mihajlovićeva.

Navela je da prvi podaci pokazuju da je mašinovođa uradio sve po propisima. "Kada policija izađe na kraju sa svojim informacijama ja smatram da je to to, ali ono što su sve informacije i Železnice i delimično iz policije – mašinovođa je uradio sve po propisu, upozorio je vozača", objasnila je Mihajlovićeva.

Zakoni su napravljeni da se poštuju, kaže ministarka i dodaje da imamo odlične zakone, ali da je problem primena zakona.

Istakla je da se ulaže u pružne prelaze i da će biti uvedeni semafori na nekom delu pružnih prelaza. "Na jednom delu pružnih prelaza hoće, to bi bilo isto kao kada biste na primer na svakoj raskrsnici na teritoriji Republike Srbije stavili semafore, dakle tačno se zna gde će biti. Nije sporno da ćemo uraditi sve i činimo sve, ali verujte možemo da stavimo 300 semafora i 300 rampi, ali ako nema savesnog vozača koji upravlja bilo kojim prevoznim sredstvom mi nećemo moći da smanjimo u tom procentu broj nesreća", smatra Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će sada biti urađena analiza svih pružnih prelaza, Mihajlovićeva kaže da se svake godine negde oko pedesetak pružnih prelaza dodatno sređuje i da svake dve godine se prave nove analize svih pružnih prelaza.

Izvor: RTS

Zorana MihajlovićNišIstraga
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva