:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2021   11:01

0

118

Mihajlović: Otklonjene sve prepreke za otvaranje Poglavlja 15

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja pregovaračka pozicija Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 15 - energetika.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da su u prethodnom periodu otklonjene su dve glavne prepreke koje su onemogućavale otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

"U oblasti nafte i naftnih derivata, to je urađeno usvajanjem Akcionog plana za formiranje i održavanje obaveznih rezervi sirove nafte i naftnih derivata, koji je Vlada usvojila krajem maja. Drugi uslov odnosio se na usvajanje akcionog plana za reorganizaciju JP „Srbijagas”, čije sprovođenje će omogućiti razdvajanje delatnosti u sektoru gasa i usklađivanje gasnih preduzeća sa regulativom EU i domaćim zakonima", rekla je Mihajlović, a saopšteno iz Ministarstva.

Dodaje da je prethodno važan korak u usaglašavanju domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim regulativama učinjen donošenjem dva nova zakona - Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i izmenama Zakona o energetici, kojima je Srbija dobila regulatorni okvir usklađen sa odgovarajućim direktivama EU.

Poglavlje 15 - energetika obuhvaćeno je Pregovaračkim klasterom "Zeleni dogovor i održiva povezanost", a rad pregovaračke grupe za oblast energetike koordinira Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pregovaračkom pozicijom država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja dostignuti nivo usaglašenosti sa pravnim tekovinama Evropske unije, program preostalog usaglašavanja, kao i pregled postojećih i budućih administrativnih kapaciteta za implementaciju.

Izvor: Танјуг

MihajlovićenergetikaEUPoglavlje 15
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva