:

:

TV Most

clock

Septembar 01, 2019   9:21

0

271

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo. Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH i jako je važan, naglašava Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pripremni radovi za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo počinju danas i sutra.

"Put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH, sa Sarajevom, jako je važan. Pripremni radovi već počinju danas i sutra, turska kompanija zajedno sa srpskim kompanijama će raditi ovaj deo puta", kaže Mihajlovićeva.

To nije sve, dodaje ministarka, radi se uporedo i projektno-tehnička dokumentacija tog drugog dela prstena naše veze sa BiH, a to je deonica od Požege do Kotromana duga 63 kilometara.

"Naravno, to je samo jedan od auto-puteva koje mi počinjemo ove godine da radimo. Počeli smo u maju već Preljina–Požega da radimo. Mnogo nam je važna ta deonica, jer odatle se račvamo za Crnu Goru i BiH", istakla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da nema nikakve dileme kuda ide trasa auto-puta, kao i da su oko 2 i po godine potrebne da se radovi završe.

"Ovde počinjemo radove na mostu koji praktično predstavlja najzahteviji deo te deonice", rekla je Mihajlovićeva.

Danas je počela naplata putarine na auto-putu "Miloš Veliki", a ministarka kaže da je prirodno da kada se koristi auto-put da se putarina plaća.

"Mi ćemo se maksimalno potruditi da i Koridor 10 i ovaj koridor 'Miloša Velikog' opremimo svim funkcionalnim sadržajima do sledeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka verskom turizmu i drugim oblicima turizma", objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim tako i stranim.

"Mi radimo na tom projektu i možemo očekivati sledeće godine da imamo ne samo put, već i ono pored auto-puta što treba da imamo", rekla je ministarka.

Iako je taj auto-put rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbeći kaže da smatra da kako se koji deo auto-puta završava treba ga puštati u saobraćaj.

"Pa moglo je da se izbegne da nemamo auto-put, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiđemo Ibarsku magistralu i da budemo bezbedniji, da odemo do Čačka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili auto-put da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti deonicu Surčin–Obrenovac, 17,5 kilometara kada praktično više tih gužvi neće biti", rekla je Mihajlovićeva.

"Mislim da čim uradimo bilo koji deo auto-puta treba građanima da damo da koriste, jer to sigurno znači efikasniju i bržu konekciju, a samim tim i bolju bezbednost", dodala je ministarka.

Ističe da su se te gužve stvarale uglavnom vikendom i zbog letnjih odmora, kao i da misli da će u septembru gužvi biti značajno manje.

Izvor: RTS

auto-putZorana MihajlovićBeograd-Sarajevo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva