:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 06, 2022   12:59

0

58

Mihajlović: Podnećemo prijavu zbog nesreće u rudniku "Soko"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović smatra da je u nesreći u rudniku Soko bilo elemenata za krivičnu odgovornost i pozvala porodice nastradalih rudara da daju svoj prigovor Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu.

"Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to sto nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno cinjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi", rekla je za Tanjug ministarka i dodala da će priijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

Ministarka je izjavila da rudnik Soko još ne radi i da će tako biti sve dok u rudniku ne urade sve ono što im je u skladu sa potrebnom dokumentacijom i zakonom traženo od strane resornog ministarstva.

Mihajlović je rekla i da je novi Zakon o rudarstvu neophodan kao i osnivanje komore rudarskih i geoloških inženjera.

"Novi zakon je osnova da rudari bolje žive, da imaju bolje uslove i za život i za rad. Srbija je bogata mineralnim sirovinama, vrednost nekih naših mineralnih sirovina se procenjuje na 250 milijardi evra. To je razlog zašto smo mi hteli ozbiljan zakon i podzakonske akte. Zasto smo hteli da napravimo komoru jer moramo da okupimo struku. Ona je ta koja treba da vodi rudarstvo, a sa druge strane da zajednički učinimo sve što možemo da uslovi u rudunicima budu mnogo drugaciji od onoga kako je sada, posebno kada je reč o podzemnoj eksploataciji", rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva