:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2020   16:20

0

58

Mihajlović: Pomoć Ivanjici, putevi oštećeni na 26 mesta

Putevi na teritoriji Ivanjice najviše su oštećeni u junskim poplavama, na čak 26 mesta i njihova sanacija bi trebalo da bude završena najkasnije do kraja godine, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Radovi počinju za nekoliko dana, sanacija će koštati skoro milijardu dinara.

Ministarka je posetila dve najugroženije deonice na kojima je oštećen put, u mestu Buk i na putu Ivanjica - Arilje u Klisuri, i tom prilikom najavila da će država pomoći Ivanjici ne samo što se tiče puteva već i po pitanju komunalne infrastrukture.

"Dramtične su slike stizale iz Ivanjice, koja je nakon ovih poplava pretrpela najveće oštećenje i imala najviše problema", rekla je Mihajlović ističući da bi to trebalo da bude popravljeno ili izgrađeno do kraja jeseni ili najkasnije do kraja godine.

Navela je da projektno - tehnička dokumentaciju treba da bude urađeno u narednih mesec ili mesec i po dana i da će onda krenuti izvođenje radova, a novac će biti obezbediti država i Putevi Srbije.

"Lokalne samouprave nemaju dovoljno novca da održavaju svoje puteve, niti kada se ovako nešto desi da ih popravljaju. Rekli su mi za dva mosta u Ivanjici koji su u nadležnosti opštine, ali dogovorili smo se da pomognemo zajedno sa Putevima Srbije".

Mihajlović dodaje da će sve biti rešeno zajedničkim snagama, kao i da će biti sređena i komunalna infrastruktura odnosno da bi pijaća voda trebalo da bude obezbeđena u narednih desetak dana.

Kaže i da Moravički okrug ima najveća ulaganja u prethodnih nekoliko godina u putnu infrastrukturu pošto je uloženo oko 6,5 milijardi dinara u održavanje puteva.

Ministarka podseća da se gradi autoput od Preljine do Požege i da će se uskoro graditi i autoput dalje od Požege ka Crnoj Gori.

Ovaj okrug je imao najveće uspone u infrastrukturi, ali je i najviše trpeo u poplavama, kaže Mihajlović.

Mnogi potporni zidovi koji su oštećeni u poplavama su stari više od 30 do 40 godina, dodala je ona i istakla da će novi biti za narednh 100 godina.

Vd. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kaže da su deonice u Buku i Klisuri najviše ugrožene.

"Napravili smo spisak zajedno sa opštinom i Ivanjica Putevima i treba da sredimo 26 lokacija, a vrednost radova je oko 980 miliona dinara. Ovu deonicu od Ivanjice do Klisure krećemo da radimo za par dana i biće gotova za mesec ili mesec i po dana".

Najavio je da će već ove godine biti urađen put za Deviće i to više od četiri kilometra puta.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović zahvalio je državnom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i vladom za ono što čine za Moravički okrug.

Na teritoriji Moravičkog okruga se ulagalo i biće ulaženo više od milijardu evra samo u saobaćajnu infrastrkturu, u mrežu autouteva od Čačka prema Beogradu zatim ka Kruševcu i Nišu i ka Crnoj Gori, rekao je on.

Jolović je zahvalio ministarki Mihajlović na održavanju državnih i lokalnih puteva u tom delu zemlje, kao i Putevima Srbije.

"Od 2014. nas prate elementarne nepogode, imali smo velike štete na putevima i ne bi mogli bez te pomoći. Ovog puta najveću štetu u Moravičkom okrugu je pretrpela Ivanjica, gde je oštećen veliki broj puteva, mostova i propusta", dodao je Jolović.

Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović je, takođe, zahvalio ministarki Mihajlović i istakao da je ta pomoć dokaz da država vodi računa o svim delovima Srbije, te dodao da je veliko nevreme zahvatilo Ivanjicu, zbog čega očekuju značajnu pomoć.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva