:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

clock

Jul 28, 2021   13:35

0

22

Mihajlović: Postoji prostor za španske investicije u OIE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom o ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća španskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Mihajlović je rekla da su zakoni koji su doneti osnova za sprovođenje procesa energetske tranzicije i istakla da potencijali za saradnju dve zemlje u oblasti rudarstva nisu u potpunosti iskorišćeni.

"Hvala Vladi Španije na podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i na putu ka punopravnom članstvu u EU. Političke odnose trebalo bi da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike", rekla je Mihajlović, a saopšteno iz Ministarstva.

Podsetila je da je Srbija usvojila četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima.

Navela da Srbija sada ima zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je, ističe, jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir.

"Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti u oblasti OIE. Uskoro predstavljamo i knjigu projekata i španske kompanije su dobrodošle, s obzirom na iskustvo koje imaju. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo", rekla je ministarka.

Bartolome je izazio zadovoljstvo zbog činjenice da ne postoje nerešena pitanja u odnosima dve zemlje i istakao da ekonomska saradnja treba da prati odlične političke veze.

"Apsolutno smo posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa, jer postoji veliki prostor za španske investitore, posebno zbog odličnih uslova koji postoje u Srbiji. Verujem da možemo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije. Znamo kako to da sprovedemo i nadam se da možemo da pomognemo. Takođe, postoji prostor za ulaganje naših kompanija u sve buduće projekte u rudarstvu", rekao je ambasador.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Jadar“ i mogućnostima da kompanije iz te zemlje učestvuju u radu budućeg rudnika.

Potpredsednica Vlade je ambasadora upoznala sa zakonskim okvirima i naglasila da će realizacija ovog i svih budućih projekata u rudarstvu zavisiti od toga da li su ispunjeni svi uslovi zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?