:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2020   19:44

0

163

Mihajlović: Priština tvrdi da se u Hagu sudi i saveznicima

Izjava advokata Hašima Tačija pred sudijama Specijalnog suda u Hagu da ne zna za šta se konkretno sudi njegovom klijentu i citiranje mišljenja Džoa Bajdena o Tačiju kao kosovskom Džordžu Vašingtonu, te izjava optuženog Jakupa Krasnićija o zajedničkoj borbi OVK za kosovsku državu, sa SAD, NATO i EU, po oceni novinara i bivšeg  portparola Vlade Srbije Milivoje Mihajovića upućena je pre svega medijima.

Mihajlović je dodao da je kosovska javnost preplavljena tvrdnjama da se sudi, kako kažu, saveznicima - SAD i zapadnim silama koje su, kako takođe govore, oslobodile Kosovo.

"Jasno je da se ipak u Hagu Tačiju i ekipi ne sudi za stvaranje države , već zločine.

Advokat je očigledno tim medijskim istupom opravdao honorar”, rekao je Mihajlović.

On ocenjuje da je očigledno da je kosovska javnost usmerena ka tome da ističe da se u optužnici ne pominje “Žuta kuća” i trgovina organima, da se tvrdi da je optužnica sastavljena na osnovu knjige Karle Del Ponte “Lov: ja i ratni zločinci”.

“Pokušavaju da javnosti prikažu da se radi o procesu čitavom albanskom narodu i da se tako, kako tvrde, kompromituje oslobodilačka borba", rekao je Mihajlović uz ocenu da su to floskule oko kojih će se vrteti odbrana pred Haškim sudom.

Jasno je da se neće suditi po knjizi Karle Del Ponte već na osnovu konkretnih optužbi i pozivanjem na činjenice, dokaze i svedoke, naveo je Mihajlović i dodao da je kosovska javnost preplavljena tvrdnjama da se sudi, kako kažu, saveznicima - SAD i zapadnim silama koje su, kako takođe govore, oslobodile Kosovo.

Mihajlović ocenjuje da nije tajna da je OVK imala podršku SAD, Velike Britanije … i u naroužavanju i obuci kadrova i logističkoj pomoći.

Ali u Hagu se ne sudi svim Albancima, ne sudi se Tačiju i njegovoj ekipi što su stvarali džavu kako kažu, već im se sudi za ubistva silovanja i progon stanovništva odnosno etničko čišćenje”, rekao je Mihajlović .

Bivši pripadnici OVK, i čelnici Kosova Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići zajedno sa Režepom Selimijem optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji. Suđenje Tačiju pred sudom u Hagu počelo je u ponedeljak.

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom u Hagu za najmanje 98 ubistava.

Izvor: T a n j u g

Milivoje MihajlovićSpecijalno tužilaštvoratni zločiniOVKHašim Tači

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva