:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2022   18:08

0

159

Mihajlović: Projekat sa USAID donosi benefite našoj energetici

Projektom Investiicije u energetiku promovisaćemo načine štednje energije i učestvovati u regionalnoj saradnji vezanoj za projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je na skupu organizovanom povodom početka ovog regionalnog projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) vrednog 20 miliona dolara, istakla da će domaćinstva u 10 gradova Srbije uz račune za struju dobijati i savete kako mogu da uštede električnu i toplotnu energiju u kućama.

„Osim toga, kroz realizaicju ovog projekta radićemo zajedno na regulativi, da promovišemo prozumere, a to će nam biti osnova da mozemo da donosimo bolje odluke i ako treba i da menjamo i zakone“, rekla je ona .

Istakla je da će se raditi sa drugim državama u regionu na projektima vezanim za obnovljive izvore energije gde će se delovati tako da će se pripremati projekte da budu takvi da mogu da se realizuju i ostvare određene benefite.

„Od svega što uradimo u oblasti energetske tranzicije, posebno sa onima koji su najbolji, a moram da priznam da USAID i američka vlada jesu najbolji u tom smislu, mi ćemo imati velike benefite da nam država bude energetski bezbednija“, istakla je ministarka Mihajlović.

Zahvalila je USAID na velikoj pomoći koju daje Srbiji a koja je u proteklih 20 godina iznosila 1,2 milijarde dolara.

Ministarka Mihajlović je naglasila i da je za energetksu bezbednost Srbije veoma važno da ulaže u nove energetske kapacitete i navela da će se naša zemlja dosta preusmeriti na obnovljive izvore energije i truditi se da nema 3,5 odsto, kao sada, nego 30, 40, ili 50 odsto energije iz ovih izvora u narednim godinama.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil je istakao da enetgetska bezbednsot nije pitanje svake države ponaosob i da rešenje enetgetske krize u kojoj smo se našli zahteva regionalnu saradnju.

Prema njegovim rečima, istoričari će se dugo pitati zašto su se baš sada dogodili problemi koji su se dogodili a mi moramo da radimo zajedno na praktičnim rešenjima energetske krize u kojoj je svet sada.

„Sada srećom poznajemo mnoge nove tehnologije kao što su solarna energija i vetroparkovi u šta su mnogu sumnjali a vidimo njihove prednosoti. USAID je dosta pomogao ovde, tako je u Nišu za 50 odsto smanjena upotreba energije a videli smo i kako rade solarni paneli na krovovima zgrada u Pančevu“, istakao je Hil.

Dodao je da USAID radi i u drugim mestima u Srbiji, Somboru, Valjevu, Kneževcu i ocenio da je u sadašnjoj situaciji najvažnije da zajedno nađemo rešenja da uštedimo struju i da lakše prođemo kroz predstojeću zimu.

„Zima neće biti laka, ali će pomoći da poboljšamo našu saradnju i naučiće nas da još bolje sarađujemo“, rekao je amabasador Hil.

Izvor: T a n j u g

MihajlovićUSAIDenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva