:

:

TV Most

clock

April 20, 2021   14:05

0

111

Mihajlović: Radićemo nacionalni plan za energetiku i klimu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je izradu nacionalnog plana za energetiku i klimu i ocenila da država time, uz usvajanje četiri zakona u rudarstvu i energetici, kreće u potpuno drugačiju energetsku politiku.

Nacrt integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu za period 2021-2030. godine (INEKP), sa vizijom do 2050. godine, biće izrađen u okviru projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje", čijim Upravnim odborom je ministarka danas predsedavala.

" Važno je da budemo što efikasniji i molim da Nacrt plana imamo mnogo pre decembra. Ministarstvo je tu da zajedno sa konsultantima radimo danonoćno kako bismo ovaj, strateški značajan, dokument imali što pre", istakla je ona.

Ovim planom, kako je saopšteno iz kabineta ministarke Mihajlović, definisaće se ciljevi povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu.

Takođe i politike i mere za njihovo ispunjavanje, u skladu sa opredeljenjem Srbije ka zelenijoj i čistijoj energetici.

Pomoćnik ministra finansija u Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Marko Jovanović, istakao je značaj pretpristupne pomoći EU i navodi da su njeni rezultati evidentni u mnogim oblastima, a upravo ekološko-energetski projekti poput ovog, najbolje odslikavaju značaj te pomoći za kvalitet života građana.

„Glavni cilj projekta, vrednog 900.000 evra, koji finansira EU kroz program IPA 2017, jeste unapređenje regulatornog okvira za energetsku politiku i usklađivanje sa zahtevima energetske zajednice i pravnih tekovina EU, koji će doprineti integraciji energetskih i klimatskih cil?eva“, naveo je Jovanović.

Projektom su, između ostalog, predviđeni sprovođenje javnih konsultacija i konsultacija sa Energetskom zajednicom, izrada i usvajanje Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i usvajanje INEKP-a od strane Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

Mihajlovićenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva