:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 21, 2019   12:44

0

109

Mihajlović s Kinezima o saradnji u železničkom saobraćaju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beogradu s predsednikom kineske kompanije CRRC ZELC Fu Čengđunom o mogućnostima saradnje u oblasti železničkog saobraćaja.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlovićeva je istakla značaj interesovanja jedne od najboljih svetskih kompanija u oblasti železničkog transporta u trenutku kada Srbija pokreće veliki investicioni ciklus u infrastrukturi vredan pet milijardi evra, i dodala da dve zemlje odlikuju dobri odnosi.

"Odnosi dva predsednika (Aleksandra Vučića i Si Đipinga) i naše dve zemlje su sve bolji, što doprinosi bržem razvoju Srbije. U saradnji s kineskim kompanijama, realizujemo nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, jedan od njih je i modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, kao deo globalne inicijative 'Jedan pojas, jedan put'. Pokrećemo i nove projekte i verujem da prostora za saradnju ima i s vašom kompanijom", rekla je ministarka.

Fu Čengđun složio se da je prijateljstvo dve zemlje i dva naroda na najvišem nivou, te da odnosi predsednika Vučića i Sija predstavljaju pokretačku snagu za dalji razvoj.

"Svedoci smo lepe budućnosti i razvoja saobraćajne infrastrukture Srbije. Nakon uspešne saradnje sa EPS-om u okviru projekta Kostolac pre par godina, želimo da razmotrimo moguće načine nastavka saradnje i pružimo doprinos razvoju transporta u vašoj zemlji", rekao je Fu.

On je rekao da je ta kineska kompanija jedna je od najuspešnijih u proizvodnji železničkih vozila i šinske opreme.

"Razvijamo inovativne tehnologije i posebno smo fokusirani na električne lokomotive, transportna vozila, EMU i hibridne tehnologije", rekao je Fu.

Sastanku su prisustvovali i direktori Infrastrukture železnice Srbije i Srbija voza, Miroljub Jevtić i Jugoslav Jović.

Na kraju sastanka sagovornici su razmenili poklone - potpredsednica vlade poklonila je predsedniku kompanije CRRC ZELC srpsku azbuku u zlatovezu, rad žena sa sela u okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", dok je ona od kineskog kolege dobila maketu voza koje ta kompanija proizvodi i koji se mogu naći i na srpskim prugama.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićSrbijaKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva