:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 12, 2020   13:21

0

120

Mihajlović s NALED-om o reformama u građevinskom sektoru

Posle uvođenja elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji, potrebna je sveobuhvatna analiza za dalju reformu kada je reč o e-prostoru i daljem uređenju oblasti imovine, uz katastar nepokretnosti, pitanje konverzije zemljišta i ozakonjenje, kao i regulisanje statusa sezonskih radnika u građevinarstvu, ali i u kućnim i pomoćnim poslovima.

To je saopšteno posle sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violetom Jovanović.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je danas sa izvršnom direktorkom NALED-a razgovarala o nastavku reformi u građevinskom sektoru, ali i daljim aktivnostima u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Mihajlović je izrazila zadovoljstvo zbog svega što je kroz zajedničku saradnju urađeno u prethodnih nekoliko godina, posebno u sektoru građevinarstva, što je rezultiralo unapređenjem pozicije Srbije na Duing listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

"Kao što smo sproveli reformu uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, po čemu se danas takmičimo sa najboljim zemljama sveta, ne postoji nijedan razlog da i u drugim oblastima to ne učinimo, posebno kada je reč o e-prostoru i daljem uređenju oblasti imovine, uz katastar nepokretnosti, pitanje konverzije zemljišta i ozakonjenje. Saglasna sam da uradimo sveobuhvatnu analizu kao osnovu za dalju reformu u ovom delokrugu", rekla je Mihajlović.

Jovanović je istakla da je važno krenuti u pripreme za narednu godinu kada je Duing biznis u pitanju, te da postoji ozbiljan plan aktivnosti.

Sagovornice su se saglasile da je važno da se što pre pripremi okvir za regulisanje statusa sezonskih radnika u građevinarstvu, ali i u kućnim i pomoćnim poslovima.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo reči i o unapređenju rodne ravnopravnosti i daljoj saradnji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu Zorana Mihajlović sa Etno-mrežom.

Na sastanku je zaključeno da je od izuzetnog značaja da Srbija, pored novog zakona o rodnoj ravnopravnosti dobije i zakon o zanatstvima i zakon o socijalnom preduzetništvu, kao i da se reguliše oblast javnih radova za žene koje izrađuju tradicionalne rukotvorine.

"S obzirom na nemerljiv doprinos žena očuvanju srpskog kulturnog nasleđa, uvođenje instituta 'čuvari tradicije' bio bi važan korak za dalje aktivnosti. Žene iz Etno-mreže nastaviće da, u skladu sa situacijom u vezi sa epidemijom, izrađuju i zaštitne maske sa tradicionalnim vezom kao poklon zvaničnicima sa kojima se potpredsednica Vlade sastaje", zaključeno je na sastanku.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva