:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2019   14:15

0

206

Mihajlović sa Misijom MMF: U nove projekte oko 8 milijardi evra

Vrednost novog investicionog ciklusa u projekte infrastrukture u Srbiji je veća od osam milijardi evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja se danas sastala sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef misije Jan Kes Martejn.

Mihajlović je posle sastanka novinarima rekla da ove godine počinju projekti u okviru novog investicionog ciklusa vredni oko 5,2 milijarde evra, a sledeće godine i projekti čija će vrednosti biti 3,5 milijardi evra.

Istakla je da, posebno u poslednje tri godine, građevinarstvo i saobraćaj daje najveći doprinos rastu BDP-a u Srbiji, te da zbog toga dobijamo pohvale MMF-a.

"U prvom kvartalu ove godine doprinos građevinarstva je 13,1 odsto u rastu BDP-a. Sve što radimo se direktno odražava na rast BDP-a", rekla je Mihajlović i navela da će se tek sledeće i naredne godine pokazati kolika je važnost novog investicionog ciklusa.

Mihajlović je novinarima prenela da je glavna tema razgovora na sastanku sa Misijom MMF-a bilo upravljanje javnim investicijama u saobraćajnoj infrastrukturi i novi projekti koje Srbija započinje.

"Srbija je završila izgradnju južnog kraka Koridora 10 što je bio prioritet prethodne četiri godine", kaže Mihajlović.

Najavila je da će tokom leta biti pušten u saobraćaj i istočni krak Koridora 10, te da se kreće u nove projekte.

Kako je rekla Mihajlović, u petak počinje izgradnja auto-puta od Preljine do Požege, a na leto radovi i na Moravskim koridoru od Pojata do Preljine.

Radiće se, kaže, i auto-put od Sremske Rače do Kuzmina, kao i auto-put Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica.

Ove godine će, navodi, biti pripremljen i javni poziv za auto-put Niš - Merdare - Priština.

Mihajlović kaže da novi investicioni ciklus u infrastrukturi obuhvata i ulaganja u dalju reformu železnice.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićMMFulaganja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva