:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 04, 2021   11:24

0

164

Mihajlović: Srbija nezaobilazna ruta u energetici

Rudarstvo i energetika mogu da doprinesu rastu BDP-a i privrednom razvoju zemlje i više nego saobraćaj i građevinarstvo, kazala je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Pripremili smo nove zakone, stvaramo povoljno orkuženje za nove investicije, kojih može da bude mnogo više u energetici. Prema prvim procenama, pričamo o najmanje četiri do pet milijardi evra", rekla je Mihajlović, gostujući u programu TV Prva.

Naglasila je, saopšteno je iz njenog kabineta, da energetika mora da bude jaka i da bi Srbija trebalo da bude nezaobilazna ruta.

"Važno je da znamo kakva su nam mineralna bogatstva, na koji način mogu da se eksploatišu, kakvu korist od toga imaju država i građani. Važno je i da gradimo nove hidroelektrane, da više koristimo obnovljive izvore energije, da reformišemo preduzeća i ulažemo u distributivnu mrežu, da nam se ne dešava da ljudima nestane struja na 15 sekundi, pa da im stradaju uređaji", navela je ministarka.

Isto tako, hoćemo da ulažemo u energetsku efikasnost, da se kroz Upravu za energetsku efikasnost okrenemo ka građanima i pomognemo im da zamene prozore i vrata, da se izoluju stambene zgrade, jer trošimo četiri puta više energije od zemalja u okruženju, ukazala je ona.

Moramo da se ponašamo racionalno prema resursima kojima raspolažemo“, dodala je Mihajlović i podsetila da Srbija danas ima dva pravca dotoka gasa, te da će uskoro biti raspisan tender i za izgradnju interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji povezuje Srbiju i Bugarsku.

"Srbija je centralna zemlja u ovom delu jugoistočne Evrope, mi smo tranzitna država, važno je da se povežemo sa regionom, da obezbedimo nove dotoke, ali i snabdevače gasom. Da budemo nezaobilazna ruta, kao i u saobraćaju, da kad god energija treba da prođe, da ide preko Srbije", zaključila je Mihajlovićeva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva