:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 15, 2021   17:58

0

196

Mihajlović: Srbija se okreće čistoj energiji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se u narednom periodu očekuje smanjenje električne i toplotne energije iz termo kapaciteta i da se Srbija okreće “čistoj energiji”.

Mihajlović je u Skupštini Srbije objasnila da to predstavlja energetsku tranziciju.

“To znači da ćemo učiniti sve da naše postojeće termoelektrane kroz projekte odsumporavanja proizvode električnu energiju sa emisijom čestica po našim i standardima Evropske unije”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je velika šteta što Srbija praktično već 10 godina gradi objekat kao što je Kostolac B3.

“Ono o čemu razmišljamo jeste prestanak dalje izgradnje bilo kakvih termokapaciteta zato što će to Srbiju jako puno da košta u budućnosti ukoliko bude gradila nove termoelektrane”, istakla je ministarka.

Srbija se, kaže, baš zbog toga kroz investicioni plan okreće obnovljivim izvorima energije, čistoj energiji i velikim hidroelektranama.

“Recimo još jedan Đerdap bi mogao da bude izgrađen”, rekla je Mihajlović i dodala da bi gasne elektrane mogle da daju stabilnost sistema u narednih 20 godina koji trenutno daju termoelektrane.

Ministarka je objasnila da je to vizija “Zelene Srbije”.

“Moramo da razmišljamo kako ćemo izlaziti iz termoelektrana i kako ćemo ih u narednih 20-30 godina zatvoriti, i nećemo graditi nove termokapacitete nego ćemo graditi upravo ono što će doneti zelenu energiju”, istakla je Mihajlović.

Mihajlović je kazala da su u okviru novog investicionog plana planirana velika sredstva za “zelenu i održivu” energetiku.

Izvor: T a n j u g

Zorana Mihajlovićtermoelektraneenergija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva