:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 09, 2019   18:35

0

185

Mihajlović: U četvrtak potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Niš - Priština

Ugovor za izgradnju dugo najavljivanog auto-puta Niš - Priština, kako kažu u Ministarstvu građevine, biće potpisan 11. septembra. Ministarka građevine Zorana Mihajlović kaže da će se prvo raditi na deonici Niš - Pločnik.

Prvi korak ka izgradnji auto-puta Niš - Merdare - Priština, trebalo bi da bude načinjen ove nedelje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u četvrtak biti potpisan ugovor za izgradnju ovog auto-puta.

Potpredsednica vlade najavila je da će ove sedmice u Beograd doći evropska komesarka za transport Violeta Bulc i da će tom prilikom u "Beograđanki" biti otvoren sekretarijat Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, kao i da će sa EIB-om biti potpisani ugovori o finansiranju gradnje auto - puta Niš-Merdare od ukupno 140 miliona evra.

"Evropska komesarka Bulc dolazi u sredu ili četvrtak i svečano ćemo otvoriti sekretarijat Transportne zajednice", rekla je Mihajlović.

Ministarka ističe da za Srbiju puno znači to što će se u Beogradu nalaziti sedište Transportne zajednice, jer ćemo tako moći da pričamo o velikim koridorima, zatim da utičemo i zajednički radimo na usklađivanju sa propisima EU, ali i da učestvujemo u donošenju odluka o osnovnim železničkim i putnim mrežama.

"Potpisaćemo ugovor sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju za gradnju novog auto - puta Niš-Merdare-Priština u vrednosti od 100 miliona evra, kao i ugovor o grantu (poklonu) od 40 miliona evra za prvu deonicu Niš-Pločnik, dugu 34 kilometra", rekla je Mihajlović i dodala da se početak radova očekuje sledeće godine.

Podsetimo, ovaj novi auto-put bi trebalo da poveže Niš i Drač, a ukupna dužina puta Niš - Merdare, koji će graditi "srpska strana" će biti 77 km. 

Najpre su iz Vlade Srbije obećavali da će izgradnja početi 2018, međutim, to se nije dogodilo, a najnovije obećanje ministarke Mihajlović bilo je da će se s izgradnjom početi krajem ove ili početkom naredne godine.

Da bi "auto-put mira" bio kompletan u izgradnju treba da se uključi i "kosovska strana" i izgradi 22 km od Merdara do Prištine i tako poveže ovu deonicu sa Dračem.

 Zasad nije poznato ko će graditi auto-put, ali je Ministarstvo saobraćaja ranije saopštilo da je za to zainteresovana kineska kompanija "Pauer Čajna"

Izvor: Agencije

Zorana Mihajlovićautoput Niš-Priština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva