:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2021   19:10

0

126

Mihajlović u Moskvi: Dobili smo uveravanja Rusije da će se naći održivo rešenje za gas

Dobili smo uveravanja potpredsednika Vlade Rusije Aleksandra Novaka da se će svakako naći zajedničko održivo rešenje i da će Srbija imati dovoljne količine gasa i narednih godina, s obzirom da važeći ugovor ističe krajem ove godine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle sastanka u Moskvi.

Sastanak sa potpredsednikom Vlade Rusije koji je zadužen za energetiku dolazi ne samo u vreme globalne energetske krize, već i kad se pregovara o velikom broju novih ugovora o snabdevanju gasom, istakla je Mihajlović.

Razgovarali smo, dodala je ona, o procesu zaključenja novog dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom Srbije, a u toku su pregovori Srbijagasa sa Gaspromom i oko količina i cena tog energenta.

Mihajlović je rekla da je sa Novakom razgovarala i o investicijama, pre svega o NIS, ali i o Petrohemiji, izgradnji gasnih interkonekcija, kao i o potencijalnoj saradnji na projektima u oblasti elektroenergetike.

Ruska kompanija "Silovje mašini", koja je radila revitalizaciju agregata na HE "Đerdap 1", zainteresovana je da učestvuje i u revitalizaciji i rekonstrukciji drugih elektroenergetskih objekata, kazala je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Novak je istakao da postoji dugoročni odnos dve države u oblasti energetike i da ruska strana namerava da te odnose dalje razvija.

On je zahvalio Mihajlović na uspešnom završetku "Balkanskog toka", koji je omogućio novu rutu za snabdevanje gasom, i dodao da se od oktobra tim gasovodom kroz Srbiju isporučuje gas i Mađarskoj.

Energetska bezbednost i borba protiv klimatskih promena

Zorana Mihajlović izjavila je danas u Moskvi, gde prisustvuje konferenciji ”Ruska nedelja energetike 2021”, da je glavna tema za najvažnije energetske aktere u svetu kako uspostaviti energetsku bezbednost i u isto vreme se boriti protiv klimatskih promena.

”Izazovno je vreme za energetski sektor u celom svetu, a naravno i za energetski sektor Srbije. Na forumu u Moskvi, na kojem učestvuju najpozvaniji akteri u energetici u svetu, i oni koji su veliki potrošači i veliki proizvođači, danas se govori najviše ne samo o energetskoj krizi nego i o budućnosti. Nijedan od aktera nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promena, nego kako uspostaviti energetsku bezbednost i u isto vreme se boriti protiv klimatskih promena”, rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je dodala da će tokom posete Moskvi imati i važne sastanke s potpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom i sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

”Teme sastanka s potpredsednikom ruske vlade biće saradnja u oblasti energetike i energetski projekti, kao i aktuelna energetska kriza, a razgovaraćemo i o tome kako da budemo energetski samodovoljni i kako da obezbedimo dovoljne količine energije navela je potpredsednica Vlade.

Mihajlović i Sijarto o saradnji Srbije i Mađarske u energetici

Zorana Mihajlović je razgovarala u Moskvi i sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peterom Sijartom, o snabdevanju prirodnim gasom, potencijalnim zajedničkim projektima i saradnji na korišćenju zelenog vodonika.

”Vodonična strategija biće sastavni deo nove strategije razvoja energetike, čija izrada je u toku. S obzirom da je Mađarska već donela ovu strategiju, za Srbiju bi bilo veoma značajno da razmenimo iskustva i radimo na zajedničkom pristupu u oblasti zelenog vodonika", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno je njenog kabineta, Mihajlovićeva je kazala da je Srbija pripremila i novi investicioni plan, u kome je težište na izgradnji novih hidroelektrana i novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, gde takođe postoji prostor za saradnju dvaju država.

Mihajlović je istakla, da je uz postojeći gasovod Balkanski tok, za energetsku bezbednost regiona važan i projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i snabdevača prirodnim gasom.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je posebno istakao značaj stabilnog snabdevanja Mađarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije i izrazio spremnost mađarske strane za dalje unapređenje odnosa u oblasti energetike.

Izvor: Танјуг

MihajlovićMoskvaenergentiSijarto
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva