:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   12:21

0

129

Mihajlović: Zajednička radna grupa sa privrednicima iz Francuske

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom francuskih privrednika - MEDEF o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, posebno u oblasti razvoja obnovljivih izvora energije, a dogovoreno je i formiranje zajedničke radne grupe za prioritetne projekte.

Mihajlovićeva je razgovarala sa francuskim privrednicima i o mogućim investicijama francuskih kompanija u ovom sektoru u Srbiji, novim tehnologijama, energetskoj tranziciji, procesu dekarbonizacije.

Na sastanku je dogovoreno i formiranje zajedničke radne grupe, koju će činiti predstavnici ministarstva, Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Srbije, članovi MEDEF-a i Ambasade Francuske, koja će se baviti konkretnim prioritetnim projektima, saopštilo je Ministarstvo.

Potpredsednica vlade je predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF rekla da je Srbija posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

"Promenili smo potpuno zakonodavni okvir, prilagođeni smo EU, a posebno važni su Zakon o korišćenju OIE i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju energije i cilj je da povećamo udeo OIE u narednim godinama, a nadamo se da do 2050. budemo potpuno dekarbonizovana zemlja. Na tome ćemo raditi i kroz donošenje integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050", rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da energetska politika počiva na investicijama u nove kapacitete, unapređenju energetske efikasnosti i povezivanju sa regionom.

"Prvi stub jesu investicije, jer više od 30 godina nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet. Želimo najnovije tehnologije i kompanije koje imaju iskustva u razvoju OIE sektora i mislim da tu postoji mogućnost da sarađujemo. Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske daje mogućnost da brže i efikasnije možemo da radimo na zajedničkim projektima", navela je ona.

Kaže da su započeti projekti kojima se unapređuje energetska efikasnost, što uz modernizaciju distributivnog i prenosnog sistema i regionalno povezivanje u ovom i u gasnom sektoru predstavlja druge važne stubove naše energetike.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije i Elektrodistribucije Srbije, koji su govorili o investicionim planovima, izgradnji novih kapaciteta i modernizaciji mreže.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar rekao je da postoji obostrano interesovanje za unapređenje saradnje u oblasti energetike, imajući u vidu da je zelena agenda u fokusu čitave Evrope.

"Definitivno postoji interes francuskih preduzeća za učešće u reformi energetskog sektora, koju ste započeli, posebno danas kada je energetika centralna tema. Prioritet naše saradnje jesu izazovi zelene agende i u tom smislu Francuska podržava Srbiju, kao i u procesu pristupanja EU. Očekuje nas uskoro i samit u Pragu, na kojem će centralne teme biti upravo energetika i načini kako da Evropa prođe kroz krizu".

Svakako računamo na vaše ideje, jer smo posvećeni podršci čitavom regionu, posebno Srbiji, koja je centralna država u okruženju, poručio je ambasador.

Predsednik Pokreta francuskih internacionalnih preduzeća i potpredsednik "Buig gradnje" Kristof Peti rekao je da mu je drago da dve strane mogu odmah da govore o konkretnim stvarima.

"Mogu da kažem da sam impresioniran planovima i ciljevima Srbije. Naše udruženje i sve kompanije članice žele upravo to, da razgovaraju o konkretnim stvarima. Ovde su delegacije 19 preduzeća, od kojih su neka specijalizovana za oblast energetike, zelene energije, energetske efikasnosti. Energetika je danas problem u Srbiji, Francuskoj, celoj Evropi i važno je da što pre radimo na stvaranju zajedničkih planova i projekata", naveo je on.

Smatra da imaju dovoljno kapaciteta u ovoj oblasti da sarađuju sa Srbijom i dodaje da imaju dobra prethodna iskustva.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Zorana Mihajlovićprivrednici iz Francuske
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva