:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 16, 2022   16:06

0

20

Mihajlović: Zelena agenda i partnerski odnos Srbije i Francuske

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Pjerom Košarom, ambasadorom Francuske u Beogradu, o unapređenju saradnje dve države u oblasti energetike, posebno u procesu energetske tranzicije, sprovođenju zelene agende i unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti.

„Donošenjem novog zakonodavnog okvira, posebno prvog Zakona o korišćenju OIE u Srbiji, stvorili smo osnovu za početak procesa energetske tranzicije. Naš cilj jeste izmena energetskog miksa, s obzirom na činjenicu da sada dobijamo 70 odsto energije iz termoelektrana i neophodne su nam nove investicije, novi kapaciteti koji za proizvodnju energije koriste OIE", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je unapređenje energetske efikasnosti i projekti koje sprovodimo u tom delu takođe su ključni segmenti naše energetske politike.

"Započeli smo i izradu strateških dokumenata koji će odrediti pravac razvoja energetskog sektora u narednim decenijama“, rekla je potpredsednica vlade, saopšteno je iz njenog kabineta.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosti u gasnom sektoru, planovima Srbije da poveća sigurnost snabdevanja, diverzifikaciji snabdevača i regionalnom povezivanju.

„Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za Srbiju, to je najvažniji projekat koji realizujemo zajedno sa EU i čijim završetkom ćemo dobiti mogućnost da naše tržište snabdevamo gasom iz drugih izvora, kao što je LNG terminal u Grčkoj ili gas iz Azerbejdžana, jer smo trenutno zavisni od ruskog gasa, iako imamo dve rute preko kojih dobijamo gas.

"Takođe, plan je da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, Crnom Gorom, Rumunijom. Srbija je i u nedavno formiranoj Radnoj grupi za smanjenje zavisnosti od jednog dobavljača, koja je deo Platforme EU za zajedničku kupovinu energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Košar izrazio je podršku naporima Srbije da unapredi energetsku bezbednost, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se sve evropske države suočavaju zbog rata u Ukrajini. On je rekao da Francuska pruža punu podršku Ministarstvu rudarstva i energetike na sprovođenju zelene agende, posebno u delu povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva