:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2019   12:19

0

275

Mihajlovićeva sa Fiskalnim savetom o investicionom ciklusom

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s predstavnicima Fiskalnog saveta o novom investicionom ciklusu i prioritetnim infrastrukturnim projektima u oblasti saobraćaja.

Mihajlovićeva je rekla da se ove godine završavaju velike investicije u infrastrukturi započete ranije, pre svega, južni i istočni krak drumskog Koridora 10, i da je Vlada odlučila da krene u izgradnju novih auto-puteva.

"Glavni kriterijumi, kad smo se opredelđivali za projekte, bio je regionalno povezivanje, kao i povezivanje Srbije iznutra, odnosno spajanje dva glavna postojeća koridora. Najveći i najvažniji projekti na kojima radimo i na kojima ćemo početi radove su Moravski koridor, prva deonica auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, zatim deonica auto-puta 'Miloš Veliki' od Preljine do Požege, zatim deonica Niš-Pločnik, auto-put i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, a takođe će se raditi i tehnička dokumentacija za novi auto-put 'Vožd Karađorđe', rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će se pored izgradnje novih auto-puteva raditi na rehabilitaciji postojeće mreže državnih puteva.

Govoreći o železnici, Mihajlovićeva je rekla da je pored izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta već potpisan ugovor i za projekat modernizacije, rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilaznice oko Niša.

"Pored toga, priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju preostalih deonica na pruzi Beograd-Niš-Preševo, pregovaramo i o nabavci novih vozova", navela je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dodala je da su u prethodnom periodu značajni rezultati ostvareni i u reformi železnice i povećanju efikasnosti železničkih preduzeća.

Razgovarano je, između ostalog, i o projektima u vodnom saobraćaju, pre svega o modernizaciji lučke infrastrukture i obezbeđivanju plovnosti Save i Dunava tokom cele godine, o planiranim ulaganjima u tri međunarodna aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu, kao i planovima za razvoj drugih malih aerodroma, kao i o projektima u komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi.

Na sastanku su razmatrani i planovi u vezi sa javnim investicijama iz nadležnosti Ministarstva koje se planiraju budžetom za 2020. godinu.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović konstatovao je da se primećuje da postoje raspoloženje i politička volja da se povećaju javne investicije, na čemu Fiskalni savet insistira već godinama, a što otvara mogućnost da se u srednjem roku, u narednih 4-5 godina, napravi kvalitativan iskorak na ovom planu.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićFiskalni savetinvesticije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva