:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 15, 2019   14:15

0

229

Mihajlovićeva: Skratiti čekanje na granici sa Mađarskom  

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas, u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici, sa mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovičem, o zajedničkim projektima dve zemlje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva i Palkovič razgovarali su o realizaciji projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, za šta će Srbija uskoro potpisati finansijski ugovor za poslednju deonicu na teritoriji Srbije, Novi Sad-Subotica, a Mađarska ugovor za izvođenje radova.

"To je za Srbiju prioritetan projekat i očekujemo da kompletna brza pruga na teritoriji Srbije bude završena u naredne tri do tri i po godine", rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlovićeva i Palkovič razgovarali su i o uklanjanju nefizičkih barijera između dve zemlje, kroz proširenje graničnog prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskom i železničkom graničnom prelazu između dve zemlje.

"Mađarska je članica Evropske unije i mora da ispuni određene standarde, ali mi moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure. Jedna od tačaka koja će se nalaziti i u sporazumu dve vlade, koji će potpisati premijerka, jeste upravo uklanjanje nefizičkih barijera, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisana dva memoranduma

Mihajlovićeva i Palkovič potpisali su dva memoranduma, koji se odnose na nadogradnju železničke pruge između Subotice i Segedina i unapređenje rada brodske prevodnice na Tisi.

Memorandumi o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za inovacije potpisani su u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici.

Ovom prilikom potpisana je i Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske, koju su potpisali premijeri Srbije i Mađarske, Ana Brnabić i Viktor Orban.

Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nadogradnji železničke pruge između Subotice i Segedina omogućiće da se postojeća pruga Subotica-Horgoš-Segedin rekonstruiše na komercijalnu brzinu do 120 kilometar na sat, uz povećanje nosivosti pruge na 22,5 tona osovinskog pritiska.

Kao mogući izvor finansiranja za ovaj projekat označen je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Mađarske i Vlade Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle godine, a procenjena vrednost radova je oko 58,8 miliona evra.

Mađarska strana planira da ovu prugu produži do grada Hodmezovašarhel, a potom i do Bekeščabe prema istoku, odnosno Baje prema zapadu.

Ova linija se može povezati s jedne strane s projektom brze pruge Beograd-Budimpešta, a s druge strane prema gradovima Kečkemet i Nađkereš u Mađarskoj, čime bi sistemom železničkih veza bio povezano više od milion stanovnika na ovom području u Srbiji i Mađarskoj.

Drugi memorandum, o unapređenju rada brodske prevodnice na srpskom delu reke Tise, omogućiće da se poveća prevodnica u sastavu brane kod Novog Bečeja. Cilj rekonstrukcije je da se omogući istovremeno prevođenje više od jednog broda, koliko dozvoljavaju gabariti postojeće prevodnice, u cilju povećanja saobraćaja ovom rekom na kojoj je Sporazumom Srbije i Mađarske iz 2017. plovidba otvorena za brodove svih država.

Povećanje propusne moći prevodnice istovremeno je i uslov za realizaciju zajedničke inicijative dve zemlje da se reka Tisa uključi u sistem Evropskih koridora, odnosno TEN-T mrežu.

Izvor: Танјуг

Zorana MihajlovićMađarskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva