:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Oktobar 12, 2019   17:00

0

211

Miholjdan u Hoči: Riznica vere i tradicije

U Velikoj Hoči je obeležena seoska slava, praznik Svetog Kirijaka Otšelnika – Miholjdan. 

Berba grožđa je završena, a miholjsko sunce, šarene nošnje, narodna pesma i igra i nadasve ljubazni Hočani, dočekali su brojne goste pristigle iz svih krajeva Kosova, centralne Srbije i Crne Gore.

Praznovanje je započelo svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u kapeli Svetog Stefana, predvodio episkop raško-prizrenski Vladika Teodosije, nakon čega je upriličen bogat kulturno-umetnički program.

Vladika Teodosije je u besedi podsetio da Bog nije u sili, već u pravdi i istini.

"Sabrali smo se na način kako su to činili naši preci, oci koji su pre nas ovde živeli i služili u ovom selu. Deca i narod ovog sela i ovog kraja, svedoče da je ova zemlja bila naša, i ako Bog da, tako će biti i u budućnosti, ne zbog toga što ljudi tako hoće, već zato što je to Božja volja i što se mi nadamo, pre svega, u Boga, u Njegov blagoslov, u Njegovu silu, a ne u sili ovoga sveta", kazao je Teodosije. 

I oni koji pohode Hoču, i oni koji u njoj istrajavaju, kažu da su posebno radosni kada selo o Miholjdanu oživi.

"Dolazim iz Crne Gore, prvenstveno radi podrške ovom narodu koji opstaje uprkos svemu, tako da mi je srce puno što vidim ovoliko omladine.’’

"Prelepo se osećam, nisam prvi put u Hoči, već pet godina dolazim i osećam se zaista divno."

"Jedino ovako u zajednišvu i slozi možemo trajati i istrajati, siguran sam da danas nema Hočanina koji se ne raduje prazniku i vašem dolasku", poručio je predsednik Privremenog organa opštine Orahovac, Jovan Đuričić.

Među brojnim gostima u Hoči je boravio i pesnik, esejista i upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović.

"U svojo poslednjoj knjizi imam kratku pesmu koja kaže: 'Hvala ti oče, toliko si mi brojanica stavio u ruke'. Jedna od tih brojanica, koju je otac naš stavio meni u ruke danas je i ovaj boravak u Velikoj Hoči", kazao je Radulović.

Oni koji nastavljaju vekovnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva ovog kraja, ističu su zadovoljni kvalitetom ovogodišnjeg roda.

"Čitav vek sam proveo u proizvodnji grožđa i vina. Dobar je bio rod, kvalitet je dobar, ali je manja količina u odnosu na pretodne godine, ipak smo zadovoljni", ne žali se vredni domaćin Božidar Petrović.

Hoča je oduvek bila izvor kome su dolazili neutaživo žedni duhovnosti i tradicije, a Miholjdan je, čini se, posebno svečan u suncem okupanoj Hoči, iz koje se ne odlazi dok vas srdačni domaćini ne okrepe nekim od nadaleko čuvenih vina.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTK2

KiMVelika HočaMiholjdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva