:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Januar 20, 2019   11:21

0

350

Mijačić: Iza uslova za poglavlje 35 stoje sve zemlje EU

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je da iza smernica koje je Brisel dao Beogradu u vezi sa tim poglavljem stoje sve zemlje Evropske unije, što znači i pet članica evropske porodice koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova. Sve one zahtevaju od Srbije i Prištine određene ustupke oko postizanja i implementacije sporazuma sa Prištinom i očekuju od pregovaračkih strana u Briselskom dijalogu da normalizuju međusobne odnose. 

„Da bi napredovala u procesu evropskih integracija Srbija mora da zadovolji kriterijume i uslove iz poglavlja 35“, kaže Mijačić za RTV Puls.

Radna grupa za ovo poglavlje izdala je određene smernice vezano za trajnu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, pri čemu je prioritet dat očuvanju mira i bezbednosti u regionu.

„Buduće sveobuhvatno rešenje mora da bude realno, kompromisno i održivo za sve zajednice i u svim sferama društva“, smatra Mijačić i naglašava da ono mora voditi ka jasnim evropskim integracijama Srbije. 

"Srbi na Kosovu ne bi mogli da prežive zamrznuti konflikt"

Za njega je poražavajuće to što veliki deo srpske javnosti, pa i one stručne koja je prošle godine bila uključena u unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, smatra da taj problem treba ostaviti budućim generacijama za rešavanje. 

„Mi iz civilnog društva apsolutno smo protiv ideje o zamrznutom konfliktu i mislimo da on neće doprineti ni društvu, ni državi.  Mi kosovsko pitanje nismo tražili, ali ono je na našoj generaciji i mi ga ne treba da ostavimo generacijama koja dolaze“, kaže Mijačić.

Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 naglašava da bez kompromisa nije moguće postići bilo kakav sporazum. 

„Svima treba da bude jasno da će svi u tom procesu nešto dobiti, ali i puno toga izgubiti. Nije pitanje da li je moguć kompromis, nego da li smo svesni  činjenice da do kompromisa mora da dođe kako bi se zadovoljile potrebe i jednog i drugog društva. Svako rešenje postignuto danas deset puta je bolje, nego najbolje rešenje postignuto sutra, jer ako danas ne postignemo rešenje, nećemo ni imati sutra. Srpska zajednica na Kosovu ne bi mogla da preživi zamrznuti konflikt“, izjavio je Mijačić

Izvor: RTV Puls

Dragiša Mijačićpoglavlje 35BriselEUdijalog Beograda i PrištineKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva