:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 27, 2024   10:24

0

82

Mijačić: Očekivalo se da će sporazum iz prošle godine smiriti strasti između Kosova i Srbije, to se nije desilo

Nakon postizanja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije 27. februara prošle godine očekivalo se da će se situacija na prostoru Kosova, ali i u odnosima između Kosova i Srbije normalizovati tako da se smire strasti i da se pokuša da se nađe rešenje za nagomilane političke probleme, ali se to, nažalost, nije desilo, kaže Dragiša Mijačić, Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35.

On podseća da je ubrzo potom, u aprilu, Srpska lista bojkotovala lokalne izbore i da su aktuelni gradonačelnici izabrani sa „opskurnim brojem glasova“.

„To je uvelo u novu političku nestabilnost i nove bezbednosne probleme koji traju do danas. Tako da ne možemo reći da je bilo šta implementirano od onoga što je dogovoreno 27. februara, a ni kada će se bilo šta primeniti u doglednoj budućnosti“, kaže Mijačić.

Na pitanje kakva je sudbina sporazuma imajući u vidu da je Srbija uložila primedbe na određene delove koje se tiču defakto i dejure priznanja Kosova, ali i otpore u Prištini prema delu koji govori o samoupravljanju srpske zajednice, odnosno o formiranju ZSO, Mijačić kaže da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio da su se i jedna i druga strana saglasile i da neće imati potrebe za daljom izmenom teksta.

„Samim tim Evropska komisija je dobila nalog da se izmeni pregovaračko poglavlje 35 za Srbiju, što je sada u proceduri i kada to bude završeno, a to će biti vrlo brzo, bez obzira da li se Srbija slaže ili ne sa određenim delovima, to će biti zvaničan uslov za Srbiju ka daljem članstvu u EU. Bilo je puno šumova u komunikaciji i izjava srpskih zvaničnika šta žele ili ne žele da prihvate, ali ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu međunarodni partneri shvataju kao prihvaćeno i oni će insistirati na implementaciji svega toga, uključujući i Zajednicu srpskih opština, što je obaveza Prištine još iz 2013. Od nje Priština svakako neće moći da pobegne, naročito ako želi da se dalje približava ka EU ili ka evroatlantskim integracijama“, kaže Mijačić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva