:

:

TV Most

clock

April 12, 2019   13:50

0

145

Mijatović: Promovisati istinu o zločinima iz prošlosti

Poricanje holokausta, genocida i ratnih zločina i dalje predstavlja ozbiljan problem u Evropi, a političari igraju ključnu ulogu - oni moraju izabrati da ne propagiraju laži o prošlim zločinima, izjavila je komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović na ceremoniji u čast oslobađanja ustaškog logora Jasenovac.

Političari imaju dužnost da promovišu poštovanje prema žrtvama i osiguraju prava preživelih, rekla je Mijatovićeva.

"U Hrvatskoj postoje političari i javne ličnosti koji minimiziraju odgovornost počinilaca, glorifikuju ih ili otvoreno negiraju pojavu zlocina iz prošlosti. Istorija Jasenovca vrlo jasno pokazuje zašto je to opasan put. Istorijski revizionizam ne bi trebalo da ima mesto u današnjoj Evropi", rekla je komesarka za ljudska prava Saveta Evrope.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, komesarka je istakla da u Evropi moraju biti promovisani učenje istorije zasnovano na istini, poštovanje svih žrtava i otvoreni dijalog o zločinima iz prošlosti.

"Jasenovac bi trebao biti pouka za sve nas i ne smemo dopustiti da se takve ljudske tragedije ponovo dogode", zaključila je Mijatovićeva.

Ona se, u Zagrebu i Jasenovcu sastala sa predstavnicima Srpskog nacionalnog vijeća, Koordinacijom jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Unijom Roma "Kali Sara" i Hrvatskim savezom antifašista, koji su organizirali komemoraciju, kao i sa preživjelima iz logora.

Današnja komemoracija organizovana je odvojeno od državne, koja će biti održana u nedelju, 14. aprila.

Izvor: Танјуг

Mijatovićzločiniprošlost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva