:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2023   12:03

0

52

Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo oteli Kosovo od Srbije, ali Srbija i Rusija nisu isto

Kosovo je oteto od Srbije, poručio je danas u Petrinji hrvatski predsednik Zoran Milanović i naveo: "To smo uradili mi i međunarodna zajednica".

Milanović je to rekao novinarima u Petrinji govoreći o ratu u Ukrajini i sličnostima između Krima i Kosova i Metohije.

"Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nije isto? Da je to nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta", rekao je Milanović.

Prema rečima Milanovića, u pitanju je koncept u kojem neko misli da ima pravo.

"Tako i Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali", rekao je Milanović i dodao da tamo gine hiljade ljudi.

Poručio je da je "Rusija opasna zemlja" i da to, kako je kazao, niko ne razume.

"Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svetskom nuklearnom supersilom. Sulude emocije i mržnja Evropu vode u veliku opasnost", rekao je Milanović na ispraćaju kontigenta hrvatskih vojnika u misiju NATO u Litvaniji.

Rekao je da je činjenica da Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica, uz tvrdnju da "Hrvati nisu toliko mrzeli Srbe", koliko, kako navodi, "ovi tamo mrze Ruse".

"Putin i ti ljudi su do juče bili kul. Ostvarivali su se na rangu najviše nemačke politike. Odjedom, to su najveći neprijatelji... Nemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim, sretnom s tim", kaže Milanović.

Na podsećanje novinara da su njegove procene bile pogrešne o Ukrajini kada je tvrdio da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu, jer nema dovoljno vojnika, Milanović ponavlja da je to tačno.

"Nema dovoljno. To je bila loša odluka Rusije jer su mislili da će se vlast (u Ukrajini) raspasti".

"Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje", kazao je Milanović i dodao da pokušava da otvoriti oči drugima jer, kako kaže, srljamo u rat sa supersilom.

"Vidim šta se događa", rekao je i istakao da "sulude emocije vode Evropu u nešto sa čim neće moći da se nosi", preneli su hrvatski mediji.

Ovo što kolektivni Zapad radi u Ukrajini je duboko nemoralno, cenu plaća Evropa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je danas govorio o ratu u Ukrajini i stanju u hrvatskoj vojsci i poručio da je, kako je naveo, "ovo što kao kolektivni Zapad radimo (u Ukrajini) nemoralno", da je njegov zadatak da Hrvatsku drži dalje od toga, jer bilo kakvo učešće u tome je, ističe, smrtno opasno.

Milanović je rekao da je protiv da se Ukrajini šalju bilo kakva ubojna sredstva, jer to produžava rat.

"Koji je cilj? Raspad Rusije, promena vlasti? Govori se i o kidanju Rusije. Ovo je manično. Mi i Srbi smo se manje mrzili. Kod nas je bio puno strašniji rat nego u Ukrajini. Protiv toga sam da se šalju ubojna sredstva", kazao je Milanović.

Upitao je koji je cilj ovog rata i odgovorio da je to rat protiv nuklearne sile koja ratuje u drugoj zemlji.

"Da li postoji konvencionalan način da se pobedi takva zemlja?", Ko plaća cenu? Evropa, Amerika plaća najmanje", izričit je hrvatski predsednik.

Rusima je, naveo je, ovo kao Meksiko ili kao Kanada.

"Ovo je stvarno i opasno", rekao je Milanović i istakao da nije on taj koji je Rusima dao Agrokor nego premijer Andrej Plenković, a on je, priznaje, Putinovim neprijateljima davao državljanstvo i kao primer naveo šahistu Kasparova.

"Gledali smo kako neko provocira Rusiju da izbije ovaj rat. Nijedan američki tenk neće otići u godinu dana u Ukrajinu. Sve nemačke tenkove ćemo tamo poslati", rekao je i istakao da se nemački tenkovi u Ukrajini "neće bolje provesti tamo nego prošli put".

Komentarišući izjavu poljske poslanice da Rusiju treba raskomadati, Milanović ističe a Rusija nije napala Poljsku i da neće, jer je, kaže, preslaba.

"Ovo je duboko nemoralno što radimo kao kolektivni Zapad. Nemački tenkovi će još homogenizovati Ruse. I Kinu. Moj je zadatak je samo da se maknemo od toga, da ne budemo cirkuske pudlice. Bilo kakvo učešće u tome je smrtno opasno. Mislite da sam ja ruski čovek? Jesam ja isporučio Rusima Agrokor?", upitao je Milanović.

Milanović se obrušio na novinara zagrebačke N1 tv. i upitao: "Vas HDZ ili plaća da ovo radite ili imate lični kvest".

Upitao je i kog vraga Turci rade u BiH, te istakao da Borelj, Mogerini i neki mediji prave od Hrvatske pudlicu kada je reč o mirovnoj misiji u BiH, gde je Hrvatskoj odbijeno učešće.

Govoreći o stanju u Hrvatskoj vojsci, Milanović, koji je i vrhovni komandant hrvatskih oružanih snaga, kaže da je "stanje na zalihama bedno" i zato optužio premijera Andreja Plenkovića.

"Nivo Drugog svetskog rata. Mi nemamo uopšte protivoklopna vozila. Sad se ide u neke nabavke, dve godine to nećemo videti. Stanje nije dobro...", naveo je Milanović.

Kao primer na kome se može videti kako to funkcioniše naveo je dron, koji je nazvao "letećim bojlerom", koji je pao na Zagreb, pošto je preletio Mađarsku koja ima avione pa nisu skoro ni trepnuli.

"Neko za to treba da odgovara. A ko je odgovoran" Vlada. Plenković", izričit je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Ako nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas u Petrinji premijera Andreja Plenkovića i njegovu eventualnu povezanost sa "aferom softver", zbog koje je sredinom novembra uhapšena ministarka za regionalni razvoj i Fondove Evropske unije Gabrijela Žalac.

"Ko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Koliko je prošlo vremena? Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac i ova druga, Gabika, to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih ko zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine. Vidimo sad iz njihove komunikacije Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković, rekao je Milanović novinarima na ispraćaju 3. hrvatskog kontigenta u misiji NATO u Litvaniji.

Milanović tvrdi da je premijer Plenković svedok ove afere, da mu je situacija nezamisliva i da je, kako je kazao, "stvar zabrinjavajuća.

Ovim povodom je ponovo upitao šta državno tužilaštvo radi po pitanju ministra odbrane Marija Banožića i sugerisao da "postoji opasnost zaborava".

Bivša ministarka Gabrijela Žalac uhapšena je zbog sumnjivog posla izrade softvera vrednog 2,16 miliona evra, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije dodelilo kompaniji Ampelos.

Ona je uhapšena u akciji Ureda evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj, zajedno sa direktorom Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i još dve osobe.

Gabrijela Žalac i Josipa Rimac su, naime, razmenjivali poruke na temu afere softver i spominjale inicijale AP, pri čemu nije isključena mogućnost da je to aktuelni premijer Andrej Plenković, te da je to relevantno jer se time bavi evropsko tužilaštvo.

Smatraju i da je Andrej Plenković morao da se izjasni o ovim porukama i da kaže da li je na bilo koji način povezan sa ovim slučajem.

Josipa Rimac, nekadašnja državna sekretarka Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, poznata i kao "kraljica HDZ-a", uhapšena je krajem maja 2020. u sklopu velike akcije u Hrvatskim šumama.

Izvor: T a n j u g

KiMSrbijaEURusijaUkrajinaMilanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva