:

:

TV Most

clock

Jul 28, 2020   16:18

0

107

Milanovićev poziv na godišnjicu „Oluje“ neviđena provokacija (video)

Hrvatski predsednik Zoran Milanović, je u susret obeležavanju 25 godina od  vojne akcije Oluja,rekao da bi ove godine u Kninu  na proslavi, voleo da vidi i predstavnike Srba iz ove zemlje.

Ova izjava skandalizovala je srpsku javnost, pa je tako šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao da u najmanju ruku, nema smisla pozivati Srbe da prisustvuju obeležavanju dana kada su na silu proterani iz svojih domova, a srpski predstavnici u Hrvatskoj kažu da ne vide na koji način bi njihovo prisustvo ovoj proslavi moglo da doprinese poboljšanju odnosa Srba i Hrvata.

Vojna akcija Oluja bila je tendenciozno etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, i za nas je to dan žalosti a ne bilo kakva proslava, kaže ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić, za koga je Milanovićev poziv predstavnicima Srba iz Hrvatske svojevrsna provokacija.

"Da mi učestvujemo, da naši predstavnici učestvuju na proslavi etničkog čišćenja Srba, mislim da je to jedna neviđena politička provokacija", rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

I dok se predstavnici Srba u Hrvatskoj pitaju šta bi ovaj poziv trebalo da znači i na koji način bi odlazak na ovu proslavu mogao da utiče na poboljšanje odnosa Srba i Hrvata, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da bi odlazak tamo predstavljao provokaciju i uvredu za čitav srpski narod, a posebno za proterane i ubijene Srbe.

“Akcija hrvatske vojske Oluja je zločinačka i tako će uvek ostati. Smatram da nijedan Srbin a kamoli bilo koji srpski predstavnk ne bi smeo da dolazi na proslavu zločinačke akcije Oluja", poručio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata i poznavalac prilika u regionu kaže da ovakvo ponašanje Zorana Milanovića jeste nastavak politike Franje Tuđmana i da nije nepoznanica da zvanična Hrvatska i dalje Srbe smatra glavnim krivcima za sve što se u prošlosti dogadjalo. Takav stav ne doprinosi poboljšanju odnosa dve države ističe Milivojević, koji kaže da srpski predstavnici moraju sami da odluče kako će se ponašati u ovakvim okolnostima. Samostalna Demokratska Srpska stranka sad direktno učestvuje u izvršnoj vlasti i to je mudra i racionalna odluka.

“Ali to ne znači da Srbi treba da menjaju stav oko Oluje i da na bilo koji način dovode u pitanje poziciju Srbije vezanu za srpsko-hrvatske odnose. Učešće Srba na jedan zvaničan način bi na neki način značilo i prihvatanje teze da je Srbija bila agresor u tom trenutku i to bi uticalo na srpsko - hrvatske odnose”, rekao je karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Vojno-policijska akcija Hrvatske  Oluja sprovedena je avgusta 1995. - Cilj bilo zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine. Tada je proterano 250 hiljada Srba, 20 hiljada srpskih kuća spaljeno a više od 2000 srpskih civila je  poginulo ili nestalo.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva