:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Maj 03, 2022   18:51

0

140

Milanovićev "veto" na ulazak Finske u NATO odjekuje do Kijeva i Moskve

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da će na samitu NATO staviti veto na ulazak Finske u Alijansu, dok ne budu rešena pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Na samitu NATO uložiću veto na pozivnicu, ako to bude na tom nivou. Kao đavo grešnu dušu progoniću svakog poslanika koji bude bio za", rekao je Milanović, a prenosi hrvatski Index.

Milanović je na obeležavanju Dana Vukovara nazvao hrvatsku vladu "izdajničkom", a rekao je i da je pozdrav Za dom spremni štetan za Hrvatsku.

"Imamo izdajničku vladu, izdaju Hrvate u BiH, a taj narod tamo traži jako malo, samo osnove, državu gde se poštuju nacionalna prava", rekao je Milanović.

On je ocenio da se u BiH očekuje da se ignoriše činjenica da postoje Hrvati, Srbi i Bošnjaci, pa da Bošnjaci mogu da preglasaju Hrvate.

"Za ovo smo se pripremali, potopićemo ih intelektualno, mene neće slomiti. Igraju na izdajničku vladu. Ja ne želim biti simpatičan u Briselu, nije me briga, to su tamo bezveznjaci", rekao je Milanović.

On je rekao da je pozdrav "Za dom spremni" štetan za Hrvatsku.

"Ali onda ću reći i u Borovu da četnički spomenik mora da se zaroni u reku. Ali to izdajnička vlada neće napraviti", rekao je Milanović govoreći o stanju u Vukovaru.

Osvrnuo se i na izjave bivšeg ruskog premijera i aktuelnog potpredsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedeva koji je rekao da će se Ukrajinci osvetiti Milanoviću zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji.

On je naglasio da nije na strani Rusije i da ne poznaje Medvedeva i istakao da je na strani Hrvatske.

"Pokušavam da za hrvatski narod iskamčim što više. Tretiraju nas kao budale, kao naciju trećeg reda, sve to skupa huljski i udbaški podupire (hrvatski premijer Andrej) Plenković samo da bi se obračunali sa mnom, to je najstrašnije", rekao je Milanović.

Nisam na strani Rusije, ne poznajem Medvedeva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović odgovorio je danas bivšem ruskom premijeru Dmitri Medvedevu na upozorenje, da ga čeka odmazda Kijeva zbog stavova o događajima u Ukrajini, porukom da nije na strani Rusije, da ne poznaje Medvedeva i da ne želi da se "peca" na takve udice.

"Da se sada stavljam između Medvedeva i nekakvih ludaka u Ukrajini ili ludaka u Rusiji. To nije moj svet, ja sam na strani Hrvatske. Pokušavam za hrvatski narod iskamčiti što više", rekao je Milanović u Vukovaru, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski predsednik je ovim povodom ponovo potkačio premijera Andreja Plenkovića rekavši:

"Tretiraju nas kao budale, kao naciju trećeg reda, sve to skupa huljski i udbaški podržava Plenković samo da bi se obračunali sa mnom, to je najstrašnije", rekao je Milanović.

Ponovo je prozvao Plenkovića, koji ga je nazvao ruskim agentom.

"Ko je prvi počeo, ko već godinu dana izbegava, bojkotuje? Ko je (general Ante) Gotovinu, Čermaka nazvao udbaškim pudlicama? Ko govori da sam ja ruski agent? Ja s Rusijom nemam veze. Kad je dolazio šef Gazproma u Zagreb, od mene je dobio šut kartu. Ne bojim se ni Rusa ni Ukrajinaca, lako ću ja s pretnjama. Rusi igraju svoju igru, oni su agresor u ovom ratu, a mi imamo kliku na vlasti”, naveo je Milanović.

Medvedev tvrdi da Milanoviću preti odmazda Kijeva

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, Dmitrij Medvedev poručio je hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću da mu uskoro preti odmazda Kijeva, zbog njegovih stavova o Ukrajini i Rusiji.

"O novim neprijateljima Ukrajine", stoji u naslovu poruke bivšeg ruskog premijera na njegovom nalogu na Telegramu.

Medvedev piše i da "Ukrajina sve više bez ceremonije seda na vrat evropskih sponzora" i da se "Amerikanci još uvek boje".

"Jasno je da je uvek malo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni evropski čelnici ne žele da izdvoje pravu cifru. Ne cene Trg koji stoji na čelu borbe protiv tiranije ruskog sveta. Sada se evropski čelnici dodaju na popise zabrane na internet stranici Mirotvorac. Tamo su stigli zvaničnici poput hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao što siročad ne shvataju svoju sreću, ne vole Ukrajinu u punoj snazi. Izvolite, sada ste naši neprijatelji! Patite!" piše Medvedev, preneo je hrvatski portal Index..

Medvedev piše i o "odmazdi Kijeva".

"Takvom će brzinom uskoro, upravo u evropskim prestonicama, ukrajinski nacisti lično izvršiti represiju protiv nepoželjnih gazda i 'odvojiti jaganjce od jaraca'. Iz tog razloga predsednici i premijeri Francuske, Nemačke, Italije i ostalih - oprez. I vi ste sumnjivi", zaključuje Medvedev.

Mirotvorac je baza podataka ekstremističke ukrajinske internet stranice na kojoj je nedavno završio i Milanović, a on je tamo optužen za "humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu", navodi hrvatski portal.

Radman: Milanović nanosi štetu Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Parlamentarna većina podržava moguće pridruživanje Finske i Švedske NATO, a izjave predsednika Zorana Milanovića o blokadi proširenja nanose veliku štetu ugledu i verodostojnosti Hrvatske, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je predsednika Milanovića nazvao "izdajnikom" i "rušiteljem vlade".

"Teze predsednika Zorana Milanovića nanose veliku spoljnopolitičku štetu Hrvatskoj, sramote nas u međunarodnoj zajednici, a budući da dovodi u izravnu vezu pitanje rešavanja položaja hrvatskog naroda u BiH, takođe štete i Hrvatima u BiH", istakao je Grlić Radman nakon sastanka vladajuće koalicije, prenosi agencija Hina.

Kako je rekao šef hrvatske diplomatije, Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijenih zemalja kad su u pitanju vladavina prava i demokratija, poštovanje ljudskih prava i smatra da će njihovo članstvo u NATO pridoneti jačanju kolektivne obrane i sigurnosti.

Dodao je da Milanović "srozava reputaciju i verodostojnost Hrvatske i u očima međunarodne zajednice stvara njenu percepciju kao incidentne države".

Istakao je da je pogrešno vezivati ulazak Finske i Švedske u članstvo u NATO s pitanjem Hrvata u BiH, dodavši da tamošnjim Hrvatima to samo odmaže.

Grlić Radman je kazao da je Milanović tek pre godinu dana otkrio Hrvate u BiH, a sada se nudi za njihovog "spasitelja".

Takođe je optužio Milanovića da ne odustaje od proruskih stavova iako je predsednik ranije danas rekao da je Rusija agresor u Ukrajini i da nije na njenoj strani.

"Bitno je da javnost zna da je ovo aktivni rad na rušenju hrvatske vlade i svega onog što je hrvatska vlada učinila do sada. Mi ćemo se snažno politički i svim pravnim sredstvima tome odupreti", zaključio je Grlić Radman.

Izvor: RTV, T a n j u g

Zoran MilanovićDmitrij MedvedevUkrajinaRusijaHrvatskaGordan Radman Grlić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva