:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Jun 11, 2023   11:03

0

87

Milatović: Potrebni novi izbori na severu KiM i osnivanje ZSO

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da bi za poboljšanje situacije na KiM trebalo da se održe novi izbori u opštinama na severu i da bude osnovana Zajednica srpskih opština.

Milatović je za bečki Standard, govoreći o situaciji na KiM, rekao da je napad na vojnike KFOR-a bio apsolutno neprihvatljiv, prenosi portal RTCG.

"Ovi vojnici su uradili prilično dobar posao u zaštiti dela baštine Srpske crkve na Kosovu, što je važna spona sa narodom Crne Gore, jer su većina ljudi u Crnoj Gori vernici Srpske crkve. Da bi se situacija popravila, trebalo bi da se održe novi izbori u severnim opštinama Kosova. A Kosovo treba da izgradi Zajednicu za severne opštine",  istakao je Milatović. 

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je naveo da je naš deo Evrope jedini bio bez granica pre 50 godina, a da sada ima granice.

"Sve naše ekonomije su međusobno povezane i korist za naše ljude bi bila da se troškovi na granicama minimiziraju", poručio je Milatović.

Prema njegovoj oceni, Otvoreni Balkan je proces koji je rezultat veoma sporog napretka u Berlinskom Procesu, započetom pre deset godina. 

Milatović smatra da je Berlinski proces ključni element za regionalnu integraciju, ali da je problem sa Berlinskim procesom što svi uvek moraju da se slože, a da ponekad postoji problem, posebno između Beograda i Prištine. 

"Otvoreni Balkan je stoga i poruka za EU. Ako postoji nešto što služi kao podsticaj da se stvari ubrzaju u okviru Berlinskog procesa, to je dobra stvar", rekao je Milatović.

Dodao je da Crna Gora ostaje fokusirana na agendu EU dok relaksira i normalizuje odnose sa susedima.

"Za Crnu Goru je to posebno važno sa Srbijom - kao između Austrije i Nemačke. Delimo isti jezik, delimo istu kulturu i nekada smo bili država", istakao je Milatović i dodao da je pridruživanje Otvorenom Balkanu mera za olakšanje odnosa sa Srbijom te da 60 odsto Crnogoraca želi da se Crna Gora uključi u inicijativu.

O tome kakva bi bila konkretna korist za građane Milatović je rekao da bi to bila "percepcija relaksacije odnosa sa Srbijom".

Izvor: T a n j u g

KiMOtvoreni BalkanZSOJakov MilatovićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva