:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 04, 2023   13:27

0

142

Milatović: Siguran sam da neću razočarati građane, potrebna stabilna vlada

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je u nedelju ubedljivo porazio Mila Đukanovića na predsedničkim izborima, uz izlaznost od skoro 70 odsto, kaže da je svestan odgovornosti i da je siguran da neće razočarati građane.

On je u intervjuu za T a n j u g  istakao i da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada.

“U nedelju smo imali istorijski važan dan za Crnu Goru, smenili smo konačno simbol jednog prethodnog režima koji je vladao Crnom Gorom u prethodnih 30 godina i otvorili vrata nove ere demokratskog i ekonomskog razvoja u zemlji”, rekao je Milatović.

Izazovi su veliki i treba, kako je rekao, pomiriti zemlju.

“Ja sam upravo i u nedelju veče rekao da je ovo pobeda pomirene Crne Gore, jer je gospodin Đukanović previše delio Crnu Goru, bespotrebno je delio i upravo na tim podelama i tako dugo vladao. Zato je prioritet u unutrašnjem smislu naše politike broj jedan pomirenje”, istakao je Milatović.

Prioritet u spoljnoj politici su evropske integracije, rekao je Milatović i ocenio da će u narednom petogodišnjem mandatu, zajedno sa Vladom Crne Gore koja bi trebalo da bude konačno politički stabilna nakon vanrednih parlamentarnih izbora, biti dobijena dodatna stabilnost koja će biti neophodna da Crna Gora uđe u EU.

“I da onda nastavimo sve one reforme koje smo negde i započeli, a tiču se unapređenju životnog standarda građana i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Milatović.

Na pitanje da li očekuje da posle vanrednih izbora Pokret Evropa sad dobije i treći nivo vlasti, odnosno mesto premijera budući da je osvojila najviše glasova u Podgorici, a potom su građani dali najviše poverenja i njemu kao kandidatu tog pokreta na predsedničkim izborima, te da li će nastupati u koaliciji ili samostalno, Milatović je rekao da je još rano da se govori o parlamentarnim izborima.

“Trenutno je i njihovo raspisivanje pred Ustavnim sudom. Treba sačekati da vidimo odluku. Politički stav je da oni treba da budu što pre i da bez obzira od nastupa, da li će on biti koalicioni u predizbornom ili postizbornom smislu mislim da je suštinski cilj da Crna Gora dobije politički stabilnu vladu koja će imati snažnu podršku od Skupštine Crne Gore, a da Skupština bude politički realnija nego što je saziv sada”, rekao je Milatović.

Podseća da sada DPS kontroliše skoro 50 odsto skupštine, uz prognozu da će u narednom sazivu to biti duplo manje, a da će Pokret Evropa sigurno biti dominantan faktor.

Na pitanje da li može da obeća građanima da ih neće razočarati, Milatović je naveo da građani već znaju moralna načela iza kojih stoji i sve vrednosti koje promoviše.

“Mislim da sam upravo i iz tih razloga dobio ovako visoku podršku građana na koju sam mnogo ponosan, ali to je jedna velika odgovornost  i upravo sa pozicije predsednika države želim da budem i kohezivni faktor, ali i korektivni faktor, tako da sam siguran da ih neću razočarati”, rekao je Milatović.

Izvor: T a n j u g

Jakov MilatovićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva