:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Avgust 14, 2020   20:30

0

221

Milenković: Ugrožen opstanak manastira Visoki Dečani i sve što tamo egzistira kroz vekove

Uprkos odluci Ustavnog suda, uprkos Zakonu o specijalnim zonama kojim se zabranjuje gradnja i apelima američke ambasade, EU, OEBS-a da se zakoni poštuju, gradnja puta Dečani-Plav se nastavlja. Postavlja se pitanje koja je krajnja namera Prištine? Analitičar Žarko Milenković iz Gračanice, ističe da je na Kosovu sve moguće, pa i ne poštovanje svojih zakona.

“Ovde se ne radi samo o nepoštovanju jednog zakona, već svih zakona, preko lokalnih, međunarodnih i UNESKO-vih, koji govore da se mora poštovati zaštićena zona oko zaštićenog spomenika kulture, u ovom slučaju oko Visokih Dečana. Ne radi se samo o poštovanju samih Visokih Dečana kao crkve, njegove fasade, već svega onoga što tu postoji i egzistira kroz vekove, to znači da je zaštićen i spoljašnji ambijent oko crkve, dakle priroda, zaštićena je i unutrašnjost manastira, znači da su zaštićeni oni koji o svemu tome brinu i egzistiraju u manastiru,” rekao je za RTV Gračanica analitičar Žarko Milenković.

Na pitanje da li je ovaj potez Prištine provokacija Beograda ili se radi samo o urušavanju srpskog identiteta na Kosovu i rušenje svetinja, Milenković kaže da u Prištini vlada zakon jedne osobe koja kaže da se taj put gradi i on se gradi.

“Da uruše crpski identitet tako što grade put pored manastira to sigurno neće, identitet ne zavisi od te gradnje puta ali svakako jeste jedna neprijatnost koja se pričinjava tom bratstvu manastira Visokih Dečana, samoj toj klimi koja govori da ovde Srbi ne mogu normalno da žive, da ne mogu da se opuste i da nisu građani kao svi ostali na Kosovu. Srbi uvek moraju strepe od onoga kako će taj jedan čovek iz Prištine da reaguje i šta će on to sledeće da uradi,”ictiče Milenković.

Izvor: RTV Gračanica

KiMŽarko MilenkovićVisoki Dečani

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva