:

:

TV Most

Foto: MC

clock

Jul 05, 2020   12:13

0

163

Milić: Bez SAD i NATO nema sporazuma Beograda i Prištine

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je danas da bez Sjedinjenih Američkih Država i NATO ne može biti sporazuma između Beograda i Prištine i izrazila očekivanje da će američki izaslanik Ričard Grenel ponovo preuzeti inicijativu za organizovanje novog sastanka dve strane.

Ona smatra da je u pregovaračkom procesu do sada mnogo toga postignuto zahvaljujući Grenelovom angažmanu, od svih transportnih sporazuma do ukidanja taksi.

"Nemojte da se lažemo, takse su ukinute zahvaljujući naporima SAD i Grenela, a treba i dodati podršku malom Šengenu, pa sve do pokušaja organizovanja sastanka u Beloj kući", naglasila je Milić u intervjuu za Kosovo onlajn.

Prema njenim rečima, ono što Evropu diskfalifikuje kao ključnog igrača u rešavanju kosovskog pitanja jeste bezbednosna komponenta, za šta je zadužen Kfor.

Ocenila je da je pokušaj organizovanja sastanka u Beloj kući bio vrlo koristan, da je ogolio mnoge stvari i olakšao dalje pregovore i zagovaranje dijaloga i formulizaciju odnosa koja će biti rezultat kompromisa.

Milić je mišljenja da treba raditi na dugoročnom unapređenju saradnje SAD i Srbije u oblasti politike, ekonomije, kao i u međunarodnim organizacijama bez obzira na to ko je na vlasti u SAD, ali je upozorila da se ne treba zavaravati u pogledu očekivanja u pregovorima.

"Dobro je da Srbija izlazi sa zahtevima za malim ustupcima, jer ono što tražimo jesu mali ustupci u pregovorima sa Prištinom. U tom smislu, ova administracija je promenila dugogodišnji nadstranački trend od 1999. i pokrenula zamajac unapređenja odnosa pokazivanjem razumevanja za nove okolnosti. Nadam se da će Grenel uskoro pokazati novu inicijativu i veoma je dobro što Srbija pokazuje spremnost da sa Belom kućom postigne dogovor", kaže Milić.

Ona je navela da SAD gledaju svoje interese i dodala da je u interesu Amerike da Srbija kao najveća zemlja u regionu, sa najvećom vojnom silom i velikom dijasporom, bude na njenoj strani.

"Nadam se da će tako i neka nova administracija gledati eventualni sporazum čak i ako se EU sad pobuni. Na duge staze, podrška Amerike nijednoj zemlji Evrope nije štetila u procesu evropskih integracija", rekla je Milić.

Ona smatra da za Beograd nije važno da li će Prištinu u dijalogu predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti ili neko drugi, i naglasila da je veoma dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ne pravi pitanje s kim se pregovora.

Izvor: T a n j u g , Kosovo Onlajn

Jelena MilićNATOEUKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva