:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2022   11:27

0

111

Milić: Brisel i Vašington će reagovati u poslednjem trenutku

Programski direktor organizacije "Novi treći put" Dimitrije Milić ocenio je danas da će Vašington i Brisel u vezi sa situacijom na KiM reagovati u poslednjem trenutku, kao što je to bio slučaj sa preregistracijom vozila na toj teritoriji. 

"SAD i EU će reagovati u poslednjem trenutku, ukoliko taj trenutak bude podrazumevao neku veliku eskalaciju koja može da ugrozi stabilnost celog regiona. Vašington i Brisel će biti rezervisani dok ne dođe do situacije koju smo imali sa tablicama, kada je američki ambasador u Prištini reagovao", rekao je Milić za Tanjug. 

On smatra da je strategija Aljbina Kurtija "podmetanje zamki" sa ciljem da Srbija preterano reaguje i da izazove osude EU i Vašingtona.  

"Na neki način podmeće zamke u kontekstu da Srbija preterano reaguje u odnosu na eskalaciju, da bi sutra i ljudima koji imaju simpatije prema Kosovu, Srbija bila predstavljena kao Rusija ovog regiona što trenutno nije popularno reći, ili da je Srbija ista ona Srbija iz 1999. godine, da vodi istu politiku", ocenio je Milić i  dodao da su u Vašingtonu isti ljudi koji su bili na vlasti i 1999. godine. 

Ono što je do Srbije je da pokuša da u tom smislu ne prelazi granicu, ukazao je Milić, u nekom vidu kontraeskalacije u odnosu na vlast u Prištini. 

"Ukoliko pređe granicu imaće mnogo težu poziciju u odnosima sa zapadom, a sa druge strane ukoliko ta reakcija bude dozirana onda će Kurti kroz vreme gubiti kredibilitet", rekao je Milić. 

On je dodao da prema poslednjim anketama politika koju Kurti sada vodi građani nisu nagrađeni, odnosno da prema opredeljenju naroda na Kosovu, on sada stoji lošije nego na izborima.  

On je napomenuo da Srbija trenutno ima neslaganja sa zapadom kada su u pitanju odnos prema Rusiji i rešavanje kosovskog pitanja, i smatra da to  Kurti koristi.

Milić je zaključio i da se zbog politike balansiranja koju vodi Srbija  može očekivati i ozbiljniji pritisak zapada. 

Izvor: T a n j u g

KiMSADEUDimitrije Milić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva