:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 23, 2020   12:22

0

96

Milić: Geopolitičke okolnosti su se okrenule, Srbija ima manevarski prostor

Poruke specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela i pojačana angažovanost SAD na pitanju Kosova mogla bi da podstakne sporazum prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, ali i da donese benefite za ceo region, izjavila je za Kosovo Onlajn direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.

"Grenel je vrlo eksplicitno rekao da njega interesuje ekonomski aspekt odnosa zemalja regiona i mogućnost da se ukinu prepreke, koje otežavaju pre svega zapošljavanje mladih na dobrim poslovima. To je prilika koju ne samo Beograd i Priština, nego ceo region može da iskoristi", smatra Milić.

Prema njenom mišljenju kompromisan sporazum između Beograda i Prištine bi u tom slučaju imao ekonomske i političke koristi "i za Severnu Makedoniju, i za Albaniju, za Crnu Goru i BiH".

“Mislim da su Grenelove poruke potpuno kompletarne sa onim koje izaslanik Stejt Departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer ima u svom portfoliju. Nisu nikako razjedinjene kako su, neki koji ne žele kompromis između Beograda i Prištine, poput Danijela Servera, pokušavali da spinuju”.

Ona je naglasila da se politika Amerike prema Kosovu neće promeniti u nekom smislu koji bi možda neki u Srbiji i na Kosovu očekivali.

"Tu pre svega mislim na otpriznavanje. Međutim, sada vidimo da je kompromis sada postao nešto što je legitimno. Da se čuju srpski argumenti koje je upravo ova vlast proširila. Potpuno je neshvatljivo koliko pojedini društveni i politički akteri u Srbiji to odbijaju da vide, i doprinose tome da se Srbija vidi u svetlu 90-tih. To smanjuje mogućnost za otvaranje malog, ali vrlo značajnog manevarskog prostora. Geopolitičke okolnosti koje su se okrenule na stranu Srbije, sada taj manevarski prostor čine mogućim", kaže Milić.

Dolazak šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja u Beograd, samo nekoliko dana posle Grenela, Milićeva ne vidi kao slučajnost, već kao signal da je zapadnoj međunarodnoj zajednici "postalo jasno da su trenutno Kosovo i pojedini kosovski akteri zapravo faktor usporavanja koje vodi ka destabilizaciji, a da to nije Srbija".

Ona smatra i da je međunarodna zajednica uvidela da se srpski zahtev za ukidanje taksi, kao preduslov za nastavak pregovora, pokazao sasvim legitiman.

"Nadam se da će ova tura intenzivne diplomatije međunarodne zajednice doprineti tome da se takse za početak ukinu, što će omogućiti implementaciju važnih inicijativa, poput mini Šengena, od koje svi mogu imati koristi”, navela je Milić.

Izvor: Kosovo online

KiMMilićGrenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva