:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 11, 2021   18:15

0

146

Milić: Nikad nisam čula za prištinski Savet za zaštitu ljudskih prava, koji nakon 21 godine optužuje Janjića

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je za Kosovo Onlajn da nikada nije čula za Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine, koji je nakon 21 godine od rata na Kosovu optužio igumana manastira Visoki Dečani Savu Janjića i ukazala da je vrlo interesantno zašto tek sada potežu "takva navodna šokantna saznanja".

 

"Zloupotrebe legitimnih civilnih ciljeva, pooput izbegličkih kampova, bilo je nažalost sa svih strana, uključujući i NATO. Sa Savom Janjićem se apsolutno ne slažem oko kompromisa u vezi budućeg statusa Kosova, jer svetovno i državno, podređuje crkvenom i duhovnom, ali ga potpuno podržavam, pre svega u objašnjavanju istorijskih činjenica, koje su počeli da izvrću od Zapada sponzorisani komentatori poput Agona Maljićija, o tome kako je komunistička titoistička Jugoslavija upravljala Kosovom, koliko i kada Turaka je ostalo, a pogotovo o selektivnoj upotrebi Ahtisarijevog plana", naglasila je Milić.

Ona je ukazala da se spomenuti pozivaju na Ahtisarijev plan, koji Srbija nikada nijie prihvatila.

"Ahtisarijev plan upravo kosovske vlasti koriste kao švedski sto - poštuju ga i pozivaju se na njega onda kad njima treba i odgovara,  a ne poštuju kada se mimo njega transformišu neustavno KBS bez konsultacije sa Srbijom. Iguman Sava prihvata vrlo realistične brojke o broju nestalih na Kosovu i ističe značaj pitanja nestalih u dijalogu između Beograda i Prištine, što u potpunosti podržavam", istakla je Milić.

Milić je navela da je pre nekoliko godina sadašnjeg visokog diplomatu, predstavnika kosovskih institucija, pitala "kako to da su srpske nevladine organizacije mnogo agilnije u pritiskanju vlasti Srbije da se istraže zločini počinjeni nad kosovskim civilima, nego što su to same organizacije civilnog društva na Kosovu".

"Tada mi je odgovoreno da će ta tema doći na red u finišu pregovora o novom statusu. To je za mene, kao za nekog ko se zalagao svih ovih godina za kažnjavanje svih koji su počinili ratne zločine u sukobima 90-tih bilo vrlo bolno otrežnjenje i razočaranje", zaključila je Milić.

Izvor: Kosovo online

KiMMilićoptužbeVisoki DečaniSava Janjićprištinski Savet za zaštitu ljudskih prava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva