:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 29, 2020   17:49

0

139

Milić: Predlog optužnice dobra vest za Srbiju

Predsednica Centra za evroatlantske studije Jelene Milić ocenila je danas da je predlog optužnice Haga protiv Hašima Tačija jako dobra vest za Srbiju, ali i da je to ipak "Pirova pobeda onih koji su hteli da miniraju susret u Beloj kući".

Ona je gostujući u emisiji Fokus na B92 rekla da time "padaju maske" i da je albanski premijer Edi Rama, koji se predstavlja kao prijatelj Srbije, pokazao šta zaista misli svojom izjavom da je ta optužnica "mrlja 21. veka".

"Maske padaju, Server je danas rekao da Tači mora hitno da da ostavku", rekla je Milić.

Ona je kazala i da se nada da će povezivanje u regionu biti nastavljeno uprkos optužnici.

"Ucenjivački potencijal Haradinaja je smanjen ovim. Pokazano je da su specijalistička veća nezavisna, što je jako dobro", kazala je Milić i dodala da su formalno Amerikanci iz Specijalizovanih veća obajvili optužnicu.

Prema njenim rečima dobro je i što je produžen mandat Kforu, koji ima 4.000 vojnika na Kosovu i Metohiji, čak i u slučaju da Amerikanci povuku svoje trupe.

Milićeva je napomenula da aktuelna američka amdministracija nije uradila ništa loše na Balkanu.

"Na Zapadnom Balkanu ta administracija nije uradila ništa loše. Jugoistočnu Evropu SAD vide kao strateški prostor", rekla je Milić.

kada se radi o Briselskom sporazumu, Milić kaže da je EU zaboravila da je za postizanje Briselskog sporazuma dobila podršku SAD.

"Briselski sporazum je predvideo Zajednicu srpskih opština, a to se nije dogodilo. EU kao pregovarač po mom mišljenju gubi kredibilitet. SAD su u ovoj priči zaista stekle političko-operativno pravo", rekla je ona i zaključila da će konačni sporazum morati da ima bezbednosni aspekt, da će morati da ide na Savet bezbednosti UN, i da će to biti "novo Kumanovo".

Izvor: Танјуг

KiMMilićSpecijalni sud za OVKoptužnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva