:

:

TV Most

Foto: TAНЈУГ

clock

Septembar 27, 2021   16:56

0

276

Milić: Tenzije na Kosovu samo uvod u energetska pitanja

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić ocenila je danas da su tenzije na severu Kosova i Metohije koje je izazvala Priština samo uvod za energetska pitanja koja nisu u interesu privremenih institucija.

"Ovaj scenario nije bio pripreman samo da bi se sporazumi, koji su isticali u septembru 2021. godine realizovali na pogrešan način i bez dijaloga. Bojim se da su se pripremale akcije koje bi izazvale još goru situaciju vezanu za Valač i Gazivode", istakla je Milić za Tanjug.

Ona je podsetila na nedavni intervju novog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je za Glas Amerike spomenuo pitanja energetike koja su dogovorena Vašingtonskim sporazumom.

"(Aljbin) Kurti je malo nervozan zbog činjenice da se jedna od odredbi Vašingtonskog sporazuma odnosi na to da će američko ministarstvo energetike sa ekspertima izraditi studiju i dati predlog kako da se upravlja zajedničkim resursima celog sistema Gazivoda", rekla je direktorka CEAS.

Ona je dodala da pomenuti predlog koji je od nedavno dostupan javnosti nije po volji privremenih institucija na KiM, jer predviđa ustupak prištinske strane kako bi se napravilo kompromisno rešenje.

"Nešto iz Vašingtonskog sporazuma je konačno u korist Srbije. Mislim da Kurti to pokušava nekako da marginalizuje i iskoristi ovaj trenutak da podstakne nove tenzije", ocenila je Milić.

Prema njenim rečima, dobro je da se međunarodna zajednica posle duže zadrške uključuje u rešavanje spora.

"Dobro je što su predsednik i premijerka alarmirali, možda na radikalniji način, ali potpuno primeren situaciji, zapadnu međunarodnu zajednicu zbog njihovog ćutanja na flagrantno kršenje Briselskog sporazuma i ostalih dogovora koji su napravljeni oko Briselskog sporazuma", ukazala je Milić.

Kako je rekla, pojačano angažovanje SAD može da pomogne EU da povrati deo kredibiliteta koji je izgubila odugovlačenjem da se ispune obaveze proistekle iz pregovora Beograda i Prištine, čime je, kako kaze, i sam Bisleski dijalog počeo da gubi smisao.

"Dijalog ima sve manje smisla, ali Srbija je stekla značajnu reputaciju upravo insistiranjem na mirnom rešenju i učešću u dijalogu čak i onda kad kad on nema smisla, kad se ni o čemu konstruktivno ne razgovara i kad se kosovska strana ne pritiska da ispuni svoj deo obaveze", zaključila je direktorka CEAS.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva