:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 30, 2020   16:01

0

102

Milić: Zaplet oko odlaska Tačija u Hag u funkciji politike zataškavanja

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić izjavila je za Kosovo Onlajn da je ceo zaplet oko optužnice i odlaska predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija u Hag više u funkciji visoke politike zataškavanja dokaza i toga ko bi šta hteo od ishoda pregovora Beograda i Prištine, nego što je posvećen tranzicionoj pravdi.

Kada je u pitanju licitiranje u kosovskoj javnosti, ko bi mogao Tačija da zameni na mestu predsednika tzv.Kosova, Milić smatra da tu nema realne politike.

"To su sve klanovi, uskopartikularni interesi, nameštanja onoga ko će imati više ili manje uticaja da pitanje optužnice skrene, smanji kontrolu dokaza. Ne znam šta su Haradinajeve namere. On je procesuiran u Hagu i to je nažalost jedna od najvećih sramota Haškog tribunala. Pa onda kažu niko od Kosovara nikad nije osuđen za zločine nad Srbima, i prema tome nije ih bilo. Ne, nego je taj proces bio toliko skandalozan, a ostali se zločini nisu ni procesuirali", navela je Milić.

Samtra i da je sam izborni proces napravljen tako da destabilizuje političku scenu.

"Količina kandidata koji se nude i ta ideja da se predsednik bira u skupštini, a ne glasanjem, je dovela sada do toga. Mislim da je to ideja za drukčije političke sisteme i drukčija društva. Tako da jeste prostor za manipulaciju veliki. I što je najgore ta neizvesnost – ko će biti predsednik Kosova, se poklapa sa neizvesnošću koliko ćemo mi u stvari čekati na proglašenje pobednika u SAD", navodi Milić.

Prema njenim rečima, ceo Ahtisarijev plan je "sklepan i napravljen da ne bude funkcionalan".

"I Dejton je iz nužde napravljen da stane rat, pa svi tvrde da je nefrunkcionalan. Ali ako ćemo iskreno mnogo je funkcionalnija BiH nego što je Kosovo i mnogo je veća demokratija. Ahtisarijev plan je napravljen za jedno idealno dvopartijsko društvo. Nit je Kosovo idealno društvo nit je dvopartijsko. I onda je svaki izborni proces, svaki vanredni izbori, svaki izbor za predsedniaka u skupštini, šest krugova glasanja...to je non stop politička kriza. Od 2000. godine naovamo to je ciklus političkih kriza za političkom krizom. Ništa ne traje dugo. Ne znate u kom pravcu će politika ići", navela je Milić.

Milić ukazuje da u Prištini to i koriste, pa često naprave političku krizu kada im odgovara.

Govoreći o aktuelnoj optužnici koje je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv Hašima Tačija, ona smatra da je ceo proces koji se dešava u Hagu, i sve te objave o optužnicama, zbunjujući čak i za one koji su više upućeni.

"Vreme prolazi, svedoci umiru, dokazi se skrivaju. U globalnoj javnosti je sukob između Srbije i Kosova predstavljen kao ubistvo 10.000 ili više Albanaca, genocid koji nijedan sud nije osudio, dok se srpske žrtve skoro uopšte ne predstavljaju, ne spominju. To je postalo zaista uvredljivo. Ja sam neko ko veruje u tranzicionu pravdu, i nisam prolazila dobro među građanima Srbije, jer sam tvrdila da postoji srpska odgovornost, ali po istoj logici sada tvrdim da je klatno pravde ostalo na drugoj strani", navela je Milić.

Kako kaže,  stvari uopšte nisu jednostavne, kada su u pitanju optužnice protiv biviših pripadnika OVK.

"Udruženja veterana na Kosovu su vrlo kompromitovana. Oni imaju svoje razloge zašto neke stvari rade, koje po meni nisu u interesu pravde i zaštite pravosudnog procesa. Njihova veza sa Kosovskim bezbednosnim snagama je i personalna i institucionalna. Nadam se da je ostatak međunarodne zajednice, a pre svega Kfor i Euleks, podignut na dodatni nivo opreznosti upravo zbog mogućeg vakuma u tome ko će voditi SAD u narednom periodu", istakla je Milić.

Izvor: Kosovo online

KiMSpecijalni sud za OVKTačiMilićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva