:

:

TV Most

Foto: Vlada Srbije

clock

Januar 29, 2023   16:05

0

135

Milićević: Narod na KiM je svestan podrške i humanitarne pomoći iz dijaspore

Ministar bez portfelja za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, tokom poslednjeg dana posete Parizu, prisustvovao je danas otvaranju "Dijaspora panela" i tom prilikom zamolio prisutne da zajedno pošalju poruku podrške narodu na KiM ukazavši da je narod na toj teritoriji svestan značaja podrške i humanitarne pomoći koja dolazi iz dijaspore.

Nakon ceremonije otvaranja ovog događaja koji je organizovao Savez Srba Francuske, ministar je položio vence stradalim junacima na srpskom vojničkom groblju Tije i obišao spomenik kralja Petra.

Kako je saopšteno iz kabineta ministra, pored Srba iz Francuske, Panelu su prisustvovala i udruženja Srba iz Nemačke, Švajcarske i Austrije.

Milićević je naglasio da je narod KiM svestan značaja podrške i humanitarne pomoći koja dolazi iz dijaspore, da poštuje zajedničke napore u sprečavanju ulaska tzv. Kosova u UNESKO, kao i da je jasno da udaljenost nikada ne može izbriše ljubav prema otadžbini i vezu sa korenima.

"Zahvaljujući vama koji čuvate naš jezik, kulturu, običaje i tradiciju ljudi širom sveta upoznaju Srbiju i stiču pravu sliku o srpskom narodu. Srbija nije zaboravila pomoć Francuske i svi smo i dalje ponosni na natpis Volimo Francusku kao što je ona volela nas 1914 1918, koji stoji na spomeniku zahvalnosti Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu", rekao je Milićević.

Naglasio je da je pitanje dijaspore važan deo politike koju vode predsednik Srbije i vlada i da se pred nama nalazi novo poglavlje u saradnji sa našim građanima van matice.

"Kao što je Pariz grad svetlosti, neka i ovo naše okupljanje bude osvetljavanje novog puta dijaspore i matice, ispunjeno saradnjom, razvojem i jačanjem identiteta Srbije. Neka vaša udruženja budu centar okupljanja našeg naroda i veza sa maticom, a želim da znate da ću vam ja u tome uvek biti pouzdan partner", istakao je Milićević.

Izvor: RTV, T a n j u g

Đorđe MilićevićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva