:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2021   17:18

0

138

Milićević: Zbunjujuća provokacija Edija Rame

Šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević kaže da je premijer Edi Rama krajnje uvredljivo reagovao na objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kojoj je mapa Kosova i Metohije prekrivena srpskom zastavom, a koju je Rama nazvao "kartom od paučine".

Milićević je u pisanoj izjavi naveo da smo se proteklih dana ponovo uočili sa provokacijama na račun teritorijalnog integriteta Srbije, ovog puta od albanskog premijera koji je, kaže, krajnje uvredljivo reagovao na mapu koju je Vučić objavio na Instagramu 17. marta kao sećanje na žrtve pogroma koji se desio na teritoriji južne srpske pokrajine na taj dan 2004. godine.

Naveo je da je tada, pre 17 godina, ugašeno desetine života, ranjeno više stotina osoba, proterano 4.000 Srba, zapaljeno više od 800 njihovih domova, razrušeno, teško oštećeno ili zapaljeno 35 pravoslavnih crkava i spomenika kulture od kojih su neki pod zaštitom Uneska.

"Srpski narod pamtiće 17. mart kao jedan od najtužnijih i najtežih dana kosmetskog egzodusa Srba i niko ne može da nam osporava pravo da se sećamo svojih žrtava; to sećanje dugujemo i ljudima i svetinjama", naveo je Milićević.

Kaže i da u međunarodnim odnosima nema mešanja u unutrašnje stvari druge suverene države, a da Rama, uprkos tome, dopušta sebi da određuje šta sme, a šta ne sme da radi predsednik jedne suverene države.

"To nije diplomatija, već podrška jednoj strani", smatra Milićević.

Naveo je da Rama kao da je već zaboravio pruženu ruku predsednika Vučića i Srbije, uprkos različitim političkim stavovima kada je u pitanju Kosovo i Metohija, i sva nastojanja da se u bilateralnim odnosima prevaziđu te razlike zarad unapređenja dobrosusedskih odnosa u regionu.

Jedan od koraka Srbije ka boljim odnosima, kaže Milićević, jeste i inicijativa predsednika Vučića za potpisivanje "Malog Šengena" i sporazuma o slobodi kretanja, kojima je omogućeno državljanima Albanije da u Srbiju ulaze samo uz ličnu kartu.

"Zato, u najmanju ruku zbunjuje provokacija gospodina Rame, i ne možemo da ne postavimo pitanje - šta u stvari on želi da postigne ovakvom izjavom? Nama ovo liči na dvostruke aršine", zaključio je Milićević.

Izvor: Танјуг

MilićevićEdi RamaKiMVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva