:

:

TV Most

Foto: MC

clock

April 25, 2021   20:43

0

137

Milivojević: Ako Kurti uđe u parlament Albanije, pitanje je koga će predstavljati u dijalogu

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Kosovo Onlajn kaže da je glasanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji u skladu sa političkom platformom Samoopredeljenja i idejom o velikoj Albaniji i ističe da bi nakon izjave izvestiteljke za Kosovo u Evropskom Parlamentu Viole Fon Kramon trebalo da uslede i reakcije iz regiona i međunarodne zajednice.

 

Milivojević ističe da je učestvovanje Aljbina Kurtija u izborima susedne države u trentku kada pitanje statusa Kosova još uvek nije rešeno i traju pregovori o normalizaciji odnosa dovodi u pitanje i dijalog Beograda i Prištine.

"Kosovo je pod protektoratom međunarodne zajednice i status Kosova još uvek nije rešen. Dok traju pregovori o normalizaciji odnosa, Aljbin Kurti svojim glasanjem u susednoj državi igra opasnu igru po ceo region. Kurti je ostao veran ideji velike Albanije koju sprovodi njegova stranka Samoopredeljenje i kroz učešće na pralamentranim izborima u susednoj državi", ističe Milivojević

Milivojević smatra da podrška Kurtijevoj vladi od strane zapadnih sila može da znači i tolerisanje ideje velike Albanije koja bi, kako ističe, bila pogubna za region. Bivši diplomata je pozitivno iznenađen reakcijom izvestiteljke za Kosovo u Evropskom Parlamentu Viole Fon Kramon koja je navela da nije prihvatljivo glasanje premijera Kosova Aljbina Kurtija u susednoj Albaniji.

"Neobično je da je izostala oštrija reakcija zapadnih sila u odnosu na učešće Aljbina Kurtija na izborima u Albaniji. Pozitivno sam iznenađen reakcijom Viole fon Kramon i očekujem niz rekacija, pre svega iz regiona iz Skoplja, Atine i Podgorice, od strane država čiji teritprijalni integritet može da bude ugrožen propagiranjem ideje velike Albanije. Trebalo bi da usledi i intervencija međunarodne zajednice, pre svega Vašingtona i Brisela", kaže Milivojević.

Bivši diplomata kaže da se, ukoliko stranka Aljbina Kurtija uđe u albansku Skupštinu, postavlja pitanje koga će on predstavljati i čije će interese zastupati u razgovorima Beograda i Prištine.

"Ukoliko Aljbin Kurti bude ostvario rezultat i ušao sa svojom strankom u politički sistem Albanije postavlja se pitanje koga će on onda predstavljati u političkom smislu. Takva opasna igra dovodi u pitanje i sam Briselski dijalog i  smatram da ne bi trebalo da izostane ni rekacija zvanične Tirane", kaže Milivojević.

Izvor: Kosovo Onlajn

Zoran MilivojevićAlbanijaizboriAljbin Kurtidijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva