:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 30, 2021   12:03

0

78

Milivojević: Dijalog samo SAD mogu da odblokiraju, ali pregovori ne mogu da se presele u Vašington

Diplomata Zoran Milivojević u intervjuu za Kosovo onlajn kaže da je jedina šansa za deblokiranje pregovora Beograda i Prištine da se “SAD aktivnije uključe”, ali istovremeno naglašava i da sva odgovornost za neuspeh dijaloga leži najviše upravo na Vašingtonu i Briselu.

Kako ističe, bilo je jasno od dolaska Kurtija na vlast da od pregovora neće praktično biti ništa, što se i potvrdilo.

“Mislim da nije problem u Kurtiju, njegovi stavovi su jasni, problem je u onom delu međunarodne zajednice koji podržava kosovsku nezavisnosti i kako vidimo podržava i Kurtija u stavu, jer se on sigurno ne bi tako ponašao da nema podrške sa strane”.

EU je potvrdila da nema kredibiltet, ni snagu, a ni političku volju da se ozbiljno angažuje oko dijaloga, kaže Milivojević,

“Nema ni instrumente da deluje u Prištini, tako da sve zavisi od Vašingtona. Imam utisak da ovoj političkoj garnituri koja je sada u Vašingtonu odgovara ovakav pristup, jer ovo je u stvari pritisak na Srbiju, kako bi se ona naterala da izmeni svoj stav i da u pregovorima ide više u susret onome na čemu insistira Priština, a ne onome što je državni i nacionalni interes Srbije. Priština i Vašington imaju isti cilj, potvrdu nezavisnosti Kosova, razlikuju se samo pristupi u taktici”, navodi Milivojević. 

Prema njegovim rečima Trampova administracija je bila pragmatična, imala stav da se mora uvažiti stav Srbije i da je jedina šansa da pregovori uspeju da se prihvati da i Srbija ima svoj interes u tome.

“Nastupili su pragmatično, išli s formulom koja se zasnivala na ekonomskoj, i to je dalo neki rezultat. Bajdenova administracija se vratila na staro i mi smo se svi skupa u celoj priči vratili na staro. Da li će primeniti isti stav kao Tramp kako bi presekli ovu agoniju, videćemo, ali nemam utisak o velikoj spremnosti - iz dva razloga. Prvi je što je ovo ujedno i pritisak na Srbiju da se isposluju ustupci Srbije pre svega oko platforme. Da odustane od razgovara o pitanjima koja su ostala iza nas kao nerešena i drugo da se progura nova platforma za koju se zalaže Kurti, da bude više razgovara o statusnim pitanjima nego ranije, ali mislim da to neće dati rezultat. Treba i napomenuti da administracija u Vašingtonu i Briselu podržavaju Kurtijevu vlast koja nije opterećena hipotekom OVK, nego kako oni gledaju, demokratski izabrana i ima platformu koja više Kosovo identifikuje kao politički sistem koji bi ličio na državu”. 

Milivojević ističe da je bilo jasno od samog početka, od 14. februara kada je Kurti došao na vlast, da neće poštovati nikakve prethodne sporazume. “Odsustvo reakcije na Zapadu govori u prilog teze da on za takav stav na neki način ima podršku. I drugo, na Zapadu nema politike volje da se istraje na primeni prethodnih sporazuma, uspostavi ZSO. Zato nisam optimista, ne vidim da će doći do promene i ne vidim pritisak na Kurtija da promeni stav. Ali svako očekivanje da se pritiskom na Srbiju da odustane od svojih stavova ili približavanje stavovima Prištine nemaju šanse na uspeh”.

Dodaje da, u slučaju neuspeha dijaloga u Briselu, nema nikakve šanse da se on izmesti u Vašington.

Ovi pregovori se vode na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN, gde EU ima mandat kao statusno neutralna strana u pregovorima Beograda i Prištine. Ne radi se o međudržavnim pregovorima, nego pregovorima države Srbije i KiM kao entiteta pod protektoratom UN. Pitanje KiM je u nadležnost SB UN i svaka promena podrazumeva saglasnost SB i promenu Rezolucije 1244 i zato nema šanse da Vašington vodi pregovore. Jedino ukoliko ovde ne bude bilo uspeha, pregovori se mogu vratiti u SB UN, ali mislim da nije to Zapadni interes već da isposluje nastavak pregovora i dolaska do rešenja koji je na liniji Zapadnih ciljeva, odnosno pravno-obavezujućeg sporazuma koji podrazumeva neku vrstu priznanja”.

Ocenjuje da od početka Kurti i ekipa u Prištini nastupaju iz pozicije priznanja, koja podrazumeva da pregovaraju dva ravnoprava partnera i da se radi o državnim pregovorima, ali ta pozicija nema šanse za uspeh.

“Kurti je pokušao da uvede nove teme i da inauguriše novu platformu, ali za to nema nikakve šanse sa pristupom i pričom o genocidu, ratnim zločinima, Srbijom kao krivcem i opet razgovorima na poziciji priznanja. Sve dok Kurti nastupa sa te pozicije, nema šanse da dijalog napreduje, ali nije odgovornost na njemu nego na Vašingtonu i Briselu, i ja bih rekao pre svega Berlinu. Ako zaista žele dijalog i da dođe do normalizacije moraju da deluju na Prištinu da promeni stav. Srbija će naravno učestvovati, ali normalizacija i rešavanje pitanja od životnog značenja neće biti dok se ne promeni Kurtijeva pozicija. Tek ako se to desi možemo imati napredak u pregovorima”, kaže Milivojević.

Milivojević je komentarišući Boltonov stav da ako nema teritorijalne razmene neće biti ni napretka u pregovorima, rekao da je Bolton u pravu i da govori ono što je osnova američke politike, a to je pragmatizam.

“To što on govori, Trampova administracija je to razumela i primenjivala u praksi. Bajdenova se na to još nije odlučila. Bolton je u pravu, morate imati faktičko stanje. U političkom smislu faktično stanje jeste da je KiM entitet pod protektoratom UN. Priština ne kontroliše teritoriju - sever, tu su i enklave kao i položaj SPC. Veliki broj argumenata koji ne daju za osnovu bilo kakvo razmatranje državnosti. Treće, tu je promena u globalnim odnosima, četvrto - pozicija Srbije se promenila u odnosu na ranije i peto, tu je dijalog koji je tekao i sporazumi koji su potpisani, ali nisu primenjivani. Sve su to elementi faktičkog stanja koja nalažu da morate da ih imate u vidu ako želite nastavak dijaloga. U tom smislu Boltonova napomena i te kako ima smisla i osnova u faktičkom stanju, koje ne daje argumente za poziciju za koju se zalaže Kurti i na kojoj insistiraju Vašington i većina u Briselu”, zaključio je Milivojević.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva