:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Februar 22, 2020   11:17

0

167

Milivojević: EU želi aktivno učešće u kosovskom pitanju

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da imenovanjem specijalog predstavnika EU koji će se baviti dijalogom Beograda i Prištine i regionom Zapadnog Balkana EU pokazuje da želi da se na aktivan način uključi u rešavanje kosovskog pitanja i tako parira Americi.

"EU na ovaj način pokušava da se uključi ili makar da se vrati na globlanu scenu u prostoru za koji smatra da je nadležna, a to je Evropa. Ne znam ko će biti taj specijalni izaslanik, ali nije ni važno, bitno je da EU nastoji na napravi i za sebe postor i da onda na samitu u Zagrebu verifikuju tu novu metodologiju proširenja EU, odnosno da vrate politiku proširenja ponovo u agendu upravo zbog ovog prostora", rekao je Milivojević.

On je ocenio da EU pokušava da sanira sve posledice neuspeha u prethodnih pet godina.

"Novi saziv Evropske Komisije polazi od toga je ovaj region ipak važan za Evropu i da se treba uključiti na aktivan način, i tako parirati i Americi i njihovoj inicijativi", rekao je Milivojević gostujući na Pinku.

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel, koji je od oktobra i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Ocenjuje i da to što će Grenel i dalje biti specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine, potvrđuje stav aktuelne američke administracije da za svog mandata napravi neki rezultat u rešavanju kosovskog pitanja.

"Sa jedne strane da ga ukomponuju u predizbornu platformu, ali sa druge da daju do znanja da je ipak Amerika ta globalna sila koja je i u istoriji 90-ih godina i sada glavni arbitar u svim onim krizama gde su sučeljeni interesi na globalnom planu", rekao je Milivojević.

To je, kaže, jedan od ključnih motiva i američke adminitracije, jer ovaj region postaje prostor za koga su, osim Amerike, zainteresovane još dve velike sile - Rusija i Kina.

Izvor: Танјуг

Zoran MilivojevićKiMEUdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva