:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 23, 2021   18:23

0

102

Milivojević: Formiranje ZSO stvorilo bi optimalne uslove za dijalog

Diplomata Zoran Milivojević kaže za Kosovo onlajn da su svi zahtevi Beograda za nastavak dijaloga u Briselu legitimni i da svi proizlaze iz dosadašnjih pregovora i neizvršenih obaveza prištinske strane, tako da bez ispunjenja tih zahteva teško da može doći do neke ozbiljne obnove dijaloga.

"Ali i više od toga, teško da može doći do ozbiljnih garancija za očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Iz ponašanja Prištine sve ukazuje na to da prištinska strana nema interesa ni za dijalog, a reklo bi se ni za mir i stabilnost. Ispunjenje ovih zahteva je uslov svih uslova", rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

On smatra da je prvi pozitivan elemenat koji bi stvorio optimalne uslove za dijalog i za neko rešenje ispunjenje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština i to u uslovima mira, bez primene sile i uz poštovanje svih onih elemenata koji obezbeđuju mir i stabilnost. 

Ne veruje, kaže, da je prištinska strana spremna da bilo šta poštuje, jer se do sada pokazalo da vlada Aljbina Kurtija nema nameru da ispuni ranije preuzete obaveze. 

"I ona to jasno iznosi, ne samo što iznosi, nego se tako i ponaša. Njen cilj je da na silu realizuje neke svoje strateške ciljeve i da na taj način isposluje priznanje", navodi Milivojević. 

Napomenuo je da je problem što u tome ima podršku svojih zapadnih sponzora i da je u takvim okonostima teško očekivati da se ostvari neki napredak.

"Srbija naprosto neće pristati, niti može da pristane na bilo koju promenu stava, na pritiske, na odustajanje od srpskog naroda i od svojih prava”, kaže Milivojević. 

Treba, kaže, podsetiti i Prištinu, ali i Vašington i Brisel, i sve one koji podržavaju Prištinu u ovoj politici, da je Kosovo protektorat UN, da je u međunarodno pravnom smislu i dalje deo Srbije, da je to pitanje u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i da se nikakvom silom ili pritiscima, suprotno međunarodnom pravu, to pitanje može rešiti.

Milivojević je rekao da treba podsetiti i na faktičko stanje, da se radi o jednom političkom sistemu u Prištini koji je nedovršen, nestabilan, problematičan i politički i pravno i bezbednosno, da on ne kontroliše teritoriju Kosova i da prosto nije moguće uspostaviti bilo kakav sistem koji bi mogao da funkcioniše mimo međunarodnog prava, mimo Srbije, Beograda i srpskog naroda. 

"Jedina opcija je da se stvari vrate na prethodno stanje, da se poštuju međunarodni i sporazumi koji su postignuti u dijalogu, da se spreči upotreba sile od strane Prištine, i da se obnovi dijalog na takvim osnovama", navodi Milivojević.

Naglasio je da je izuzetno važno da deo međunarodne zajednice koji podrzava Prištinu preuzme svoj deo odgovornosti za mir i stabilnost na ovim prostorima i da preduzme korake da Priština poštuje svoje ranije obaveze i počne da se ponaša u skladu s tim. 

Izvor: Kosovo online

KiMZSOMilivojevićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva