:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Decembar 05, 2020   16:21

0

179

Milivojević: Kroz ekonomske mehanizme Albanija i Kosovo* "guraju" svoje političke ciljeve

Diplomata Zoran Milivojević, komentarišući potpisane sporazume o saradnji između ministara spoljnih poslova tzv. Kosova i Albanije, koji podrazumevaju i brigu o Albancima sa juga Srbije, u izjavi za Kosovo Onlajn istakao je da je nesporno da je reč o pokušaju institucionalizacije ranije dogovorene strategije.

Milivojević je ocenio da je ta strategija Albanije i Kosova formirana kao vrsta politike da se u narednom periodu jug centralne Srbije internacionalizuje u funkciji "ne samo velikoalbanskih interesa, već vezano i za dijalog Beograda i Prištine".

"Cilj je zapravo da se dodatno internacionalizuje pitanje priznanja kosovske nezavisnosti, nešto što je i Tirana stavila u svoj primarni starteški cilj, što Cakaj čak i ne krije, a drugi cilj da se otvori tema juga Centralne Srbije i da se i to pitanje internacionalizuje, ali kroz jedan mehanizam koji je benigniji nego da se to radi političkim sredstvima i metodama", rekao je Milivojević.

Kako je Milivojević ocenio, ministar spoljnih poslova Albanije Cakaj, koji je inače poreklom sa Kosova, sprovodi već duže vreme tu politiku sa objedinjavanjem albanskog faktora u regionu, što je, kako je dodao u suštini samo nastavak "velikoalbanske politike".

"Ovo je nastavak i politike koja se inače vodi iz Tirane o objedinjavanju Kosova i Albanije po svim linijama i to je samo rezultata onih zajedničkih sednica vlade, gde je na dnevnom redu ustvari bilo otklanjanje granica i stvaranje uslova za punu integraciju po svim linijama", napomenuo je Milivojević.

Pošto je politički problematačino da se ide direktno na tu neku vrstu integracije, dodao je diplomata, onda se koristi ova, s jedne strane meka moć, a sa druge strane, oni instrumenti koji su prihvatljivi i koji su "dozvoljeni", u kulturnoj i ekonomskoj sferi.  

"Što se tiče te kulturne sfere, tu više nema nikakvih granica, ali sada se ide na taj ekonomski aspekt iz prostog razloga, jer je ta ekonomska dimenzija sada na neki način osnažena i u funkciji EU integracija i kao model za stvaranje povoljnih uslova  i za politička rešenja", ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, na jugu Srbije trenutno postoji pokušaj potpune nacionalne homogenizacije, pogotovu kroz izjave poslanika Šaipa Kamberija.

"Radi se o uspostavljanju nekog balansa između otvaranja srpskog pitanja u ‘državi Kosovo' i albanskog pitanja u državi Srbiji, pod pretpostavkom da se radi o dve odvojene države, i da se na taj način amortizuje sve ono što je vezano za sever Kosova i za interese srpskog naroda na tom prostoru", ocenio je Milivojević.

Milivojević kaže da to nije nova ideja, da je poznata od ranije, i da su o njoj govorili mnogi, ali dodaje da je sada je novi mehanizam i novi pokušaj da se taj plan sprovede na jedan prihvatljiv način.

"I ja bih rekao prohodniji način da se jug cenralne Srbije veže na neki način za kosovsku priču, kroz tu ekonomsku saradnju, ali je suština u politici. Suština je u nastojanju da se jug centralne Srbije na neki način kvalifikuje kao tema i da to u nekom narednom periodu bude na stolu takođe kao tema o kojoj treba raspravljati u kontekstu srpsko albanskih pregovora i statusa albanskog naroda na ovim prostorima", napomenuo je diplomata.

Milivojević ističe da su potpisani sporazumi između Albanije i Kosova pokušaj pune intergracije, i interesne i suštinske.

"Ostvarivanje tog cilja i namere koje stoje iza toga ne zavise od političkih prilika na Kosovu. Ko kod da dođe na vlast, i kako god da se reše njihovi politički sporovi, ova politika će ostati na snazi, jer sve politikičke strukture na Kosovu jednoglasno slažu oko pitanja internacionalizacije juga centralne Srbije", kazao je Milivojević.

Da li će uspeti u tom cilju zavisi, ocenio je Milivojević, od tri faktora.

"Prva stvar je Srbija i da li će odustati od svog stava. Za nas je neprihvatrljiv u bilo kojoj varijanti da se centralna Srbija i njen jug nađu kao tema bilo kakvih pregovora. Drugi faktor je, naravno, međunarodna zajednica, na kojoj je da odluči da li želi mir i saradanju na ovim prostorima, ili tenziju i sukob, i treći faktor je kako će se razvijati globalni odnosi, koj  su se značajno promenili”, rekao je Milivojević.

Kako je zaključio, sada ne postoje više uslovi i ucene koje bi bile na štetu srpskih interesa, je promenjen geopolitički ambijent u regionu.

"Ništa se na ovom prostoru bez Srbije ne može rešavati", poručio je Milivojević.

Izvor: Kosovo online

KiMZoran Milivojevićdijalog Beograda i PrištineAlbanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva