:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2023   13:15

0

127

Milivojević: Kulminacija pritisaka na Srbiju, mora da postoji jedinstvo

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da su zahtevi međunarodne petorke kulminacija pritisaka na državu Srbju, ističući da je sada neophodno pokazati jedinstvo i strateški pristup u rešavanju pitanja Kosova.

On smatra da je zabrinutost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom obraćanja naciji, opravdana, prenosi Pink.

"Od 1999. godine, praktično od NATO bombardovanja, nastoje da položaj Srbije i njeno biće promene na silu. To je suština cele priče, da li je ultimatum ili nije, svejedno je, ali ovo je kulminacija pritiska i suočavanja Srbije sa ključnim pitanjem, a to je njen opstanak i državni i nacionalni interes u punom smislu reči", kazao je Milivojević.

Kako je naveo, Srbija se suočava sa nečim što nema veze sa njenim interesima, već sa zapadnim geostrateškim interesima koji su rezultat nadmetanja i rešavanja nekih globalnih pitanja.

"Tačno je da ulazimo u jedan period, i da je pitanje svih pitanja ozbiljnost pristupa u ovom slučaju zaista otvorenog pitanja države", istakao je Milivojević.

On je dodao da mora da postoji jedinstvo u Srbiji.

"Pominje se jedinstvo, mislim da to u ovakvim situacijama čak ne bi smelo ni da bude tema. Jerdinstvo mira da se podrazumeva kada se zemlja suočava sa sopstvenim bićem, sopstvenim opstankom i sopstvenom budućnošću" zaključio je Milivojević.

Dodao je da Srbija ulazi u fazu kada je, pored jedinstva, obaveza da ima i strateški pristup, koji u prvom redu podrazumeva državu Srbiju.

Novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski izjavio je za Pink da se kroz istoriju ništa nije promenilo i da će uvek biti onih koji će pokušavati da izvuku određene političke benefite iz istorijskih događaja.

Apostolovski je rekao da nacionalno jedinstvo mora da bude podrazumevajuća stvar.

"Poziv predsedika Srbije šefovima poslaničkih grupa gde bi ih informisao o tome šta je velika petorka zapravo želela i da im eventualno objasni detalje koji nisu za širu javnost, predstalja jedan logičan put ozbiljnog političara", ocenio je Apostolovski.

On je dodao da je veoma bitno da u zauzimanju jednog ozbiljnog stava učestvuje i vlast, ali i opozicija, kako bi se pokazala i politička i nacionalna sloga, i kako bi stav Srbije dobio na težini.

Izvor: Kosovo online/Pink.rs

KiMMilivojević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva